Pričajmo o anorgazmiji

 

Orgazam je nešto što mnogi/e priželjkuju pri raznim seksualnim aktivnostima. Iako se u prošlosti smatralo kako je to užitak rezerviran samo za osobe s penisom, danas je opće poznato kako je orgazam nešto što svatko može, ali i ne mora iskusiti.  No što ako osoba ne može doživjeti vrhunac, unatoč pokušajima ili želji? To se medicinsko stanje naziva - anorgazmija.

Što je točno anorgazmija?

Anorgazmija je, kao što je rečeno u uvodu, djelomičan ili potpuni izostanak orgazma pri seksualnoj stimulaciji. Iako se može javiti kod bilo koga, 5 puta je češća kod osoba s vaginom.

Koje su vrste anorgazmije?

Anorgazmija može biti primarna ili sekundarna.

Primarna: osoba nikada nije doživjela orgazam. Ta vrsta gotovo je isključiva za osobe s vaginom.

Sekundarna: kod ove vrste postoje razni slučajevi zašto se anorgazmija pojavila. Primjerice, osoba je možda u prošlosti mogla postići orgazam, no zbog traume ili drugih razloga to više ne može. Isto tako, moguće je da osoba doživljava orgazam vrlo rijetko i nasumično ili samo pri masturbaciji.

 Koji su uzroci?

Uzroci anorgazmije razni su, a može ih se kategorizirati na fizičke, psihološke i kulturološke.

Fizički: uključuju zdravstvena stanja (kronične bolesti,ozljede), nuspojave određenih lijekova (antidepresivi) itd.

Psihološki: najčešći uzroci u ovoj kategoriji su sram i neugoda oko vlastitog tijela, odbojnost prema partneru, anksioznost, seksualna trauma itd.

Kulturološki: ovdje, između ostalog, spadaju (pogrešna) društvena učenja da je seks griješan, a masturbacija prljava i pogrešna stvaraju grižnju savjesti i otežavaju opuštenost nužnu za postizanje orgazma.

Kako tretirati anorgazmiju?

Unatoč sve većoj istraženosti, anorgazmiju može biti teško dijagnosticirati. No svakako, za dijagnozu je potrebno obratiti se liječniku/ci! Naime, u praksi se anorgazmiju često može zamijeniti za dispareuniju (bolan spolni snošaj), no pogrešna dijagnoza lako je moguća isto tako radi neznanja, odnosno nepoznavanja vlastitog tijela i neznanja što i kako paše!

Pri tretiranju anorgazmije osobe se potiče na seksualno eksperimentiranje i dodirivanje, a ako je uzrok psihološki, potrebna je i odgovarajuća emocionalna podrška. Stoga ako patite od ovog stanja ili sumnjate na njega, potičemo, vas da se usudite istraživati svoje tijelo i naučiti svoje partnere/ice što i kako volite (drugim riječima - komunicirajte!), jer u orgazmu nema ničega sramotnog i svatko ga zaslužuje ako ga želi!

No isto tako podsjećamo da orgazam nije ekvivalent dobrog seksa, te to nipošto nije stvar koja se mora postići. Seks je čitavo iskustvo, i prije svega treba biti zabavan i opuštajuć!

 

Izvor