Pozitivne strane hormonalne kontracepcije

Uzimanje hormonalne kontracepcije ima svoje pozitivne efekte i osim samog sprječavanja trudnoće! Hajmo vidjeti koji su to…

Regulirani menstrualni ciklusi

Hormonalna kontracepcija između ostalog pomaže u reguliranju menstrualnog ciklusa, što znači da će menstruacija dolaziti najčešće u isto vrijeme svakog početnog dana ciklusa!
Uz to, učestale pozitivne nuspojave su smanjeno krvarenje i manje bolne menstruacije, a neki ginekolozi/inje ih preporučuju i prepisuju kao terapiju za policistične jajnike.
Također, s hormonalnom kontracepcijom može se tempirati početak menstruacije!

Manje bolne menstruacije

Istraživanja pokazuju kako se uzimanjem hormonalne kontracepcije uvelike smanjuje bol pri menstruiranju!

Pomoć s hormonalnim aknama

Sve hormonalne promjene u tijelu (pogotovo za vrijeme puberteta) mogu biti veliki okidač za stvaranje hormonalnih akni. Stoga je logično, budući da hormonalna kontracepcija regulira te promjene, da može biti od pomoći u kontroliranju hormonalnih akni.

Smanjenje rizika od raka maternice i cista na jajnicima

Ako govorimo o dugoročnim beneficijama, hormonalna kontracepcija prema nekim istraživanjima utječe na smanjenje rizika za nastanak raka maternice.

Također, hormonalna kontracepcija čest je saveznik u borbi protiv cista na jajnicima. Inače ciste na jajnicima same po sebi nisu opasne, ali ako nekontrolirano rastu mogu biti, no znaju biti bolne. S hormonalnom kontracepcijom, koja sprječava ovulaciju, usput sprječava formiranje cisti.

Smanjenje simptoma PMS-a

Vjerujemo da svi/e već znate za PMS i taj čudnovati koktel fizičkih i psihičkih promjena koje se događaju neposredno prije dolaska menstruacije. Glavni faktor za PMS su, naravno - hormoni.
Hormonalna kontracepcija može biti od pomoći u vidu smanjenja tih simptoma.

Pomoć kod endometrioze

Endometrioza je stanje u kojem tkivo sluznice koja oblaže stijenke maternice raste na mjestima van maternice. Tada to tkivo, bez obzira gdje se u tijelu nalazilo, za vrijeme menstruacije krvari, a ako se nađe na mjestu u kojem krv ne može slobodno proteći, to su mjesta koja se potencijalno mogu upaliti.
Tu hormonalna kontracepcija skače u pomoć jer se s njom može odgoditi početak menstruacije, a dugotrajnije uzimanje pomaže u kontroliranju same endometrioze.

Gdje je kvaka?

Kvaka leži u tome da hormonalna kontracepcija nije za svakoga, te će svačije tijelo na nju reagirati drugačije.
Prije svega, nikada ju nemojte uzimati na svoju ruku, bez prethodno izrađenih testova i konzultacije sa ginekologom/injom- oni su stručnjaci koji će vam prepisali najbolju za vas.

Godine također ovdje igraju ulogu, kao i činjenica jeste li pušač/ica, a ponekad se dogodi da hormonalna kontracepcija previše utječe na hormonalne promjene poput raspoloženja, nakupljanja vode u tijelu, bolova i slično, pa je to možda razlog da ipak pokušate s nekom drugom metodom.

Također, hormonalna kontracepcija sama po sebi NE štiti od spolno prenosivih bolesti, tako da je najbolje što se toga tiče dodati u priču i kondom.

Izvor