Postoji li 'prevelika' areola?

Areola okružuje bradavice, i radi se o maloj površini tamnijoj od ostatka kože. Na njima se često mogu vidjeti male izbočine nalik prištićima, što su najčešće folikule dlaka ili pak Montgomeryjeve žlijezde, odnosno žlijezde lojnice!

Areole mogu biti male, velike, okrugle, ovalne, tamnije, svjetlije...I to je posve normalno! One su po izgledu jako individualne, kako po boji, tako i veličini, ali i količini dlačica! Isto tako, pigmentacija i veličina mogu se mijenjati kroz život.

Koja je prosječna veličina areole i kako se mijenja?

Kao što smo napisale, veličina areole varira od osobe do osobe, i to pogotovo tijekom puberteta. Također, varijacije su skroz normalne i tijekom trudnoće i dojenja!

Samim time, vrlo je teško odgovoriti na to pitanje, no jedno je sigurno: male, srednje i velike areole posve su normalne! Veličina areole individualna je, i nipošto nije razlog za brigu!

Kada posjetiti liječnika/cu?

Ipak, postoje neke situacije kada nije loše potražiti savjet stručnjaka. Neke od tih su kada se u bradavicama i/ili areolama pojavi bol, osip i nelagoda.

No za situacije poput promjena boje (pogotovo tijekom hormonalnih promjena u tijelu) ili ako je jedna areola malo veća od druge ne treba se brinuti jer to su posve normalne stvari.

Ukratko, da odgovorimo na pitanje iz naslova - ne postoji prevelika areola, bile one velike ili male, tamne ili svjetlije, više ili manje dlakave, sve su one posve normalne tako da je najbolje prihvatiti ih točno onakvima kakve jesu!

 

Izvor