Par bitnih stvari o vazektomiji

Naš blog zapravo je veoma prigodno mjesto za razgovor o stvarima o kojima se inače ne priča baš previše kada je u pitanju reproduktivno zdravlje, a jedna od tih tematika definitivno je i vazektomija.

Radi se prije svega o metodi kontracepcije koja se obavlja kirurški. Postoje različiti razlozi zašto bi se netko podvrgnuo vazektomiji, no u svakom slučaju je dobro prije toga znati točno što je - i što nije!

Što je točno vazektomija?

Kao što smo napisale, radi se o jednostavnom kirurškom zahvatu koji se radi najčešće pod lokalnom anestezijom. Postupak najčešće izgleda tako da liječnik/ca napravi jedan ili dva mala reza na koži skrotuma te kroz njih pristupa sjemenovodima koji se presjeku pa potom podvežu na obje strane mošnji. Rez se potom zašije, a oporavak traje kratko i većinski bez komplikacija.

Kako izgleda oporavak?

Nakon zahvata potrebno je suzdržavati se od masturbacije i/ili spolnih odnosa barem tjedan dana kao i fizički zahtjevnih poslova i tjelovježbe.
Prvog dana po potrebi se uzimaju analgetici te se stavljaju hladni oblozi. U rijetkim slučajevima može doći do infekcije koja se potom liječi antibioticima.

Kada je moguć seks bez zaštite?

Iako je u pravilu spolni odnos moguć nakon tjedan dana, valja imati na umu da vazektomija neće odmah djelovati kao kontracepcijska metoda, tako da obavezno koristite dodatnu zaštitu dok liječnik/ca ne da zeleno svjetlo! Za seks bez dodatne zaštite biti će potrebno najmanje dva mjeseca a to će liječnik(ca moći potvrditi testiranjem sjemena nakon vazektomije.

Što vazektomija nije?

Vazektomija nije nikakav gubitak muškosti jer se u seksu može uživati jednako kao i prije zahvata. Drugim riječima, to nipošto ne znači erektilnu disfunkciju, a ejakulirati se može posve uobičajeno.

Izvor