One night stand: što, kako i zašto?

 

One night stand ili u našem prijevodu seks za jednu noć, po definiciji je seksualni susret bez očekivanja za budućim angažmanom ili skoro pa ikakve vrste emocionalnog vezivanja. Primjerice, upoznaš nekoga u klubu, završite zajedno i nakon rastanka iduće jutro nikada se više ne čujete.

Mnogi taj postupak smatraju neprimjerenim i kontroverznim, te se u mnogim društvima osuđuje kao nemoralan i pogrešan, pogotovo za žene. Međutim, takvo razmišljanje je zapravo pogrešno i činjenica je da svaka osoba ima pravo raditi sa svojim tijelom i životom što i kako želi ako pritom ne šteti sebi i drugima.

Još jedna je činjenica da seks nije samo sredstvo za reprodukciju, već način užitka i zabave koji si definitivno smijemo dozvoliti! Seks za jednu noć ne znači da je osoba promiskuitetna, upitnog morala, loša i slično - to osobu uopće ne definira i posve je u redu i okej odabrati takvu vrstu intimnog odnosa.

Ali, bitno je znati da ako se odlučiš upustiti u takve provode, na neke stvari treba posebno paziti i pojačati oprez:

  1. Budi siguran/a da druga osoba želi isto.
    Nije pošteno davati „lažne nade“ nekome tko želi nastaviti odnos ako si ti spreman/na samo za seks. Važno je raspraviti i uskladiti međusobne želje i očekivanja kako nitko ne bi bio povrijeđen.
  2. Pristanak uvijek mora postojati.
    Na tragu toga da obje osobe trebaju željeti isto, sa obje strane mora postojati jasan i glasan pristanak.

  3. Budi siguran/a da možeš to izvesti. 
    Ako si inače osoba koja se brzo veže za ljude, i seks asociraš s emocionalnom intimom, onda ovo možda nije pravi potez za tebe. Super je što si otvoren/a za eksperimentiranje,  ali razmisli još jednom hoće li te posljedice povrijediti. Također, znaj da je sasvim ok promijeniti mišljenje u bilo kojem trenutku, ne duguješ nikome seks čak ni ako ste već u krevetu.

  4. Koristi zaštitu.
    To je preporuka i općenito, a posebice kada ne poznaješ osobu kao niti njeno zdravstveno stanje ni seksualnu aktivnost.

  5. Oprez na prvom mjestu.
    Osoba koju upoznaš čini se super i jedva čekaš „krenuti u akciju“, no ne zaboravi javiti se prijateljima, obitelji ili nekome od povjerenja gdje si i s kim, a ako ti se putem učini da nešto nije  u redu i osoba je sumnjiva, bolje odmah reagirati i odustati od namjere.

  6. Zabavi se.
    U one night stand-u nema ničega sramotnog,  opusti se i uživaj u uzbuđenju koje nosi upoznavanje tuđeg tijela i novo iskustvo.

 Za kraj: One night stands nisu za svih niti moraju biti, no bitno je ne posramljivati druge zbog njihovih izbora, ili dopustiti da netko napada nas.