O klitorisu

Klitoris je najčešće najosjetljiviji dio vulve. Vidljivi dio klitorisa, onaj najinteresantniji blogovima, časopisima i mnogim znanstvenicima koji pišu o zadovoljstvu pri seksu, se nalazi blizu vrha vulve, na mjestu gdje se male usne spajaju. Ondje se nalazi nabor kože koji se naziva kapica ili pokrovna kožica, a ispod te kožice se krije sam vrh klitorisa. Često se u razgovoru riječ „klitoris“ koristi kao termin za taj dio vulve i mnogi misle da je cijeli klitoris samo taj dio ispod kožice. U stvarnosti, to je samo veoma osjetljivi vanjski dio klitorisa koji se zapravo proteže u unutrašnjosti našeg tijela – jedan dio se nalazi u velikim usnama vulve, a drugi dio okružuje vaginalni otvor s unutrašnje strane malih usana vulve. Taj dio klitorisa je sačinjen od erektilnog tkiva, veoma sličnog tkivu penisa, i može omogućiti stimulaciju klitorisa i tijekom vaginalnog seksa. Sve to znači da je klitoris zapravo mnogo veći nego što izgleda. Kada uzmemo u obzir i onaj dio koji ne vidimo, klitoris je otprilike veličine penisa.

Zašto je klitoris toliko osjetljiv?

Klitoris je najčešće mnogo osjetljiviji od same vagine, a to je zbog toga što samo taj maleni vrh klitorisa sadrži više živaca nego penis ili bilo koji drugi dio ljudskog tijela. Zanimljivo je što je jedina poznata uloga i svrha klitorisa da pruža ugodu u seksu. On je povezan je s ligamentima, mišićima i venama koji se pune krvlju tijekom seksualnog uzbuđenja i skupljaju se tijekom orgazma.

Zbog toga mnogi ljudi vole pružiti mnogo pažnje klitorisu tijekom seksa ili masturbacije, isto kao što mnogo pažnje godi i penisu. S obzirom na to da se svi razlikujemo po pitanju osjetljivosti, preferencija i tolerancije, svi se razlikujemo i u tome gdje i kakav dodir nam odgovora na klitorisu.

Što ako volim samo stimulaciju klitorisa, a ne vaginalnu penetraciju?

To je apsolutno normalno! Da je suprotna situacija, da više voliš vaginalnu penetraciju, a manje stimulaciju klitorisa – isto bi bilo apsolutno normalno! Ljudska tijela su sva različita, vulve su različite i posebne svaka na svoj način i godi im različiti tip dodira. Ako ti određene seksualne radnje, od pozicija do samih činova (oralni seks ili penetracija), ne odgovaraju – to samo znači da te radnje nisu za tebe. To ne mora biti zauvijek, neke stvari će ti se odmah na početku svidjeti pa ih kasnije nećeš voljeti ili ćeš nešto zavoljeti tek nakon dužeg vremena, a neke nikada nećeš voljeti a druge zauvijek htjeti; ali štogod osjećaš i želiš u trenutku događanja je u redu. Nitko nije čudan zbog toga što ne voli nešto što druga osoba voli.

Poanta seksa nije da doživimo sve što su drugi doživjeli – poanta je da uživamo u vlastitom tijelu, s drugom osobom koja uživa u tome što je s nama. Kako god to izgledalo i koliko vam se sviđa ovisi o vama i nikome drugome!

Zašto neki ne vjeruju da klitoris postoji?

Mnoge kulture su provele stoljeća osuđujući ljudsku seksualnost i stigmatizirajući seksualno zadovoljstvo. Oni koji su uživali u seksu, pogotovo žene, su bili smatrani nemoralnima i prljavima – sve to je jako štetna i nepotrebna perspektiva, ali je nažalost prisutna i danas. S obzirom na to da klitoris nema drugu funkciju nego da pruži zadovoljstvo u seksu, one zajednice koje osuđuju to zadovoljstvo često odbijaju priznati i samo postojanje klitorisa ili ga demoniziraju. Neke kulture čak režu klitorise djeci kako bi spriječili seksualnu ugodu ili uzrokovali genitalnu i/ili seksualnu bol koja je česta posljedica koja traje cijeli život.

U svakom slučaju, klitoris je veoma realan i fizički dio ljudskog tijela. Može nam uzrokovati veliku ugodu i isplati se dobro upoznati s vlastitim klitorisom ili klitorisom osobe s kojom se seksamo. Svaki izgleda drugačije – neki su veći, manji, duži – ali je svaki vrijedan dio nečijeg tijela.