Neobičan odnos seksa i tugovanja

 

Tugu kao emociju svatko doživljava na svoj način, te će svatko na svoj način tu tugu i procesuirati. To je jedan specifičan osjećaj na koji nikada u potpunosti ne možemo biti spremni, pogotovo kada se radi o gubitku bliske i voljene osobe.

Ta tuga nema neki rok trajanja; tu je dok ju ne naučimo otpustiti i dok vrijeme ne učini svoje. No kako se u čitavu tu priču uklapa seks? Koji je prikladan tjelesni odgovor na tugu?

Od povećanja do smanjenja libida

Kao što je rečeno odmah na početku, to će uvelike ovisiti o osobi i što toj osobi u tom trenutku odgovara. Dok će neki potencijalno doživjeti pad libida i seksualna želja biti će gotovo pa nepostojeća, neke će osobe u seksu pronaći upravo ono što im u tom trenutku donosi barem malo sreće i opuštanja.

Neki će u trenu tugovanja osjetiti povećanje libida, a uz to će se možda pojaviti i osjećaj krivnje, no ono što se tada događa je da mozak žudi za oksitocinom a seks će se možda činiti kao jedini način za osjetiti ljubav, ugodu i opuštanje.

Nekima će se pak libido potencijalno drastično srozati jer će neki drugi osjećaji prevladavati.

Nekima će pasati intima u vidu maženja, grljenja i neke druge vrste senzualnosti koja možda nije seks.

Ovo su samo neki od primjera odnosa seksa i tuge, no bitno je za napomenuti da ne postoji nikakav standard razumijevanja i proživljavanja tuge. Dok će se kod nekih stoga seks činiti kao jedini momentalni bijeg od te emocije, nekima neće biti niti na kraj pameti. Dokle god ne štetiš sebi niti nekome drugome sa svojim odabirom i načinom nošenja sa stvarima, svaki od tih odabira je u redu i nema razloga da se zbog toga osjećaš krivo.

Jednostavno rečeno, različita tijela i mozgovi reagirat će na različite načine na stres. Tuga i seksualnost ne postoje u vakuumu, te si svakako uzmite vremena za isprocesuirati stvari i nemojte žuriti niti osjećati pritisak zbog mišljenja drugih. Ključno je da budete nježni prema sebi i da pokušate sami razumjeti sebe i svoje emocije, te se pritom nemojte uspoređivati s drugima ili pokušavati doseći nekakav društveni standard tugovanja - jer on ne postoji.