Naše divne strije!

Strije su ožiljci na koži koji se na istoj pojavljuju kao posljedica naglog rastezanja ili pak skupljanja kože, poput trudnoće ili naglog povećanja ili smanjenja tjelesne mase. Isto tako, one se često upravo radi ubrzanog i naglog rasta često mogu javiti i u tinejdžerskoj odnosno adolescentskoj dobi - neovisno o spolu! One se najčešće pojavljuju kao trake ili linije, pravilnog ili nepravilnog oblika.

One su izrazito česte, te se procjenjuje da do 90% ljudske populacije ima strije barem negdje na tijelu! Najčešća područja gdje se strije pojavljuju su trbuh, grudi, nadlaktice, bedra i stražnjica.

Strije nisu nipošto štetne po zdravlje, i kao i svaki ožiljci, one mogu biti trajne ali isto tako mogu izblijediti s vremenom. To uvelike ovisi i o tonu i zdravlju kože, kao i samom dijelu tijela na kojem se pojavljuju. Također, strije mogu biti ružičaste, ljubičaste, crvenkaste, plavkaste, smeđe ili bijele, to opet ovisi o dijelu tijela i koži!

Iako strije nisu same po sebi opasne, popraćene s određenim simptomima mogu biti znak nekog stanja koje je potrebno dijagnosticirati. Stoga, ako ikada primijetiš simptome poput neobjašnjivog porasta tjelesne mase, tanke kože koja lako zadobiva masnice ili pak sporo zacjeljuje nakon ozljede, slabost u mišićima javi se dermatologu/inji!

Postoje određeni tretmani kojima se strije mogu umanjiti (vrlo je malo znanstvenih dokaza koji upućuju u mogućnost potpunog uklanjanja), no o tome ne želimo danas pisati, iako je to posve legitimno jer svatko ima potpuno pravo donositi odluke o vlastitom tijelu. Danas vas ovim člankom samo želimo podsjetiti da su strije posve normalna i posve bezopasna stvar! Mnogi članci u popularnim časopisima i Internet portalima nazivaju ih neprijateljima ljepote, i nalažu kako se stalno moramo s njima boriti. No strije nisu nikakvi neprijatelji, i vrlo često se takvi narativi koriste kako bi se prodale veoma skupi i često neučinkoviti preparati.

Ponavljamo, one nisu nešto što je potrebno rješavati, liječiti ili popravljati. Strije nisu nikakvi neprijatelji ljepote, već su jedan od njenih znakova!