Naš raskošan celulit!

Neravna koža koja na sebi često ima neke kvrgice i/ili udubine najčešće je zapravo celulit, koji također, suprotno popularnom uvjerenju, nije neprijatelj ljepote već posve normalna i prirodna stvar.

Dok neke osobe nemaju s njim posla, kod nekih je stalni stanovnik kože bedara, bokova i stražnjice. Celulit se pojavljuje kada se ispod kože stvore nakupine masnog tkiva koje oslabljuju vezivno tkivo koje pak povezuje kožu s mišićima. On je posve bezopasan i veoma česta pojava!

Što uzrokuje celulit?

Njegovu pojavu i količinu uvjetuju geni, postotak masnog tkiva i godine, ali i čvrstoća i elastičnost kože. Također, veliki faktor mogu biti i godine, hormoni, način prehrane, povećanje tjelesne mase, neaktivnost i trudnoća!

Trebamo li ga se rješavati?

Brza Google pretraga pokazat će gomilu članaka i savjeta, bilo od kozmetičkih procedura, medicinskih zahvata, raznoraznih tretmana, a sve u svrhu prevencije, uklanjanja, napadanja i rješavanja problema tzv. narančine kore. Mnoge slike koje kruže medijima fotošopiraju celulit do te mjere da se često ne čini kao nešto posve normalno, nego da su tijela bez celulita onakva kakvima trebamo stremiti. To naravno ide u prilog brojnim kompanijama koji gomilu novca zarađuju prodajom tretmana i rješenja za nešto što nikada nije bilo niti nije smio postati problem.

U ovom članku želimo ukazati upravo na problematiku demoniziranja nečeg posve normalnog i prirodnog. Celulit je posve normalna i prirodna stvar, bez obzira na uvjet njegove pojave: dob, spol, tjelesna težina ili bilo koji drugi.

Poanta je da svaka osoba ima pravo za sebe odlučiti želi li ga ukloniti ili ne, no nitko na to ne bi smio biti uvjetovan od strane kozmetičke ili bilo kakve druge industrije niti se loše osjećati radi svog odabira. No svakako naglašavamo kako celulit nije ništa što se mora odstranjivati, rješavati niti tretirati jer je posve normalan dio naših lijepih tijela!