Možemo li utjecati na veličinu penisa?

 Kod većine, rast penisa odvija se tijekom puberteta, no on se može nastaviti i tijekom ranih 20'ih. Pubertet obično započinje između 9. i 14. godine i traje otprilike 5 godina, a nakon 18. odnosno 19. godine rast penisa u principu prestaje. Intenzitet rasta penisa tijekom puberteta razlikuje se od osobe do osobe!

Koja je prosječna veličina penisa?

Veličinu penisa određuju hormoni te to također jako varira od osobe do osobe. Kada nije u stadiju erekcije, prosječna veličina penisa je okvirno između 8,5 i 9 centimetara, dok je prosječna veličina penisa u erekciji prosječno između 13 i 14,4 centimetara. Ako imaš malo veći ili malo manji penis - to je posve normalno i zdravo!

Možemo li utjecati na veličinu penisa?

Tržište je danas prepuno raznih tableta, losiona i uređaja koji tvrde kako upravo ti proizvodi mogu utjecati na porast veličine penisa, no istraživanja pokazuju da ne postoje nikakvi znanstveni dokazi da takvi proizvodi zaista rade to što tvrde!

Može li se penis povećati s operacijom?

Postoji zahvat koji se zove penoplastika i njime se penis može produljiti kada je u opuštenom stadiju, no to ne utječe na veličinu kada je penis u stadiju erekcije!

Što je sa vakuumskim pumpama?

Mnogi uređaji ovakve vrste obećavaju produljenje penisa, no kao što smo gore istaknule, nema dokaza da išta rade po pitanju duljine. Nekima pomažu u rješavanju erektilne disfunkcije, no što se duljine tiče, ne utječu na povećanje u širini, kao ni u duljini.

Vječno pitanje: je li veličina važna?

Mnoge studije koje su pokušale pružiti odgovor na ovo pitanje ističu kako se tim pitanjem u puno većoj mjeri opterećuju osobe s penisom nego njihovi/e partneri/ice!

Veličina penisa NIJE pokazatelj muškosti ili količine testosterona, te ona ne utječe na mogućnost i kvalitetu seksa (osim u iznimnim slučajevim kada se radi o dijagnozama poput mikropenisa). Veličina svakako ne uvjetuje količinu niti kvalitetu seksa, te definitivno nije presudna u općenitoj kvaliteti života. Volite svoje penise! <3

Ako te muče određena pitanja oko veličine penisa ili pitanja u vezi testisa i seksualnog ozdravlja općenito, savjetujemo posjet urologu!

 

 Izvor