Mogu li se seksati s upalom mjehura?

Upala mokraćnog mjehura nije neobična stvar za mokraćni sustav, pogotovo kod osoba s vaginom - iz jednostavnog razloga što je mokraćovod puno kraći i bakterije puno brže mogu ući u tijelo i tamo napraviti mini kaos.

Kada je aktivna, vjerojatno je seks zadnja stvar na tapeti, ali ako se i dalje pitate je li tada uopće moguć i preporučljiv - naš je savjet pričekati dok upala ne prođe.

Zapravo, bilo kakva vrsta seksualne aktivnosti tijekom aktivne upale mokraćnog sustava može napraviti još goru stvar jer tim putem još više bakterija može ući u uretru. Stoga, preporuka je prvo ju izliječiti, a onda nastaviti sa uobičajenim seksualnim praksama.

Kako spriječiti takve vrste infekcije?

Kako biste poduzeli/e sve da se ne morate uopće nositi s infekcijama mokraćnog sustava, evo što možete raditi u svrhu prevencije:

- pijte dovoljno vode kako bi se bakterije konstantno ispirale iz mokraćnog trakta
- mokrite prije i obavezno poslije seksa jer na taj način izbacujete bakterije iz uretre
- kada ste na toaletu, brišite od naprijed prema natrag kako biste izbjegli da bakterije iz predjela anusa dospiju do uretre
- prakticirajte dobru seksualnu higijenu, što znači imati čiste nokte, ruke i genitalije!
- ako prakticirate analni seks, obavezno promijenite kondom prije ulaska u druge otvore

Kada posjetiti liječnika?

Iako je u dosta slučajeva liječenje kod kuće dovoljno, ponekad je dobro prepustiti stvari u ruke stručnjaka. To su situacije kada:

- simptomi upale kao što su bol i pečenje pri mokrenju, česti nagoni za mokrenjem, mutan ili krvav urin ne prolaze dan do dva
- ako se pojavi jaka bol i/ili temperatura
- ako su te upale veoma učestale.

Bez brige, iako znaju biti neugodne, uz pravovremeno reagiranje brzo se rješavaju! A do tada, nek' u krevetu bude zatišje!

Izvor