Mitovi o menstruaciji

 

Ah, ta menstruacija! Ponekad razmišljam zašto je nešto toliko prirodno ponekad tako sramotno? Ako je sramotno, automatski se o tome ne priča, a ako ne se priča,  tu nastaju svakakve lažne priče.

E pa mi kažemo da tu nema sramote! O menstruaciji je važno pričati, educirati se i upoznati svoje tijelo. Nabrojiti ćemo nekoliko mitova koje ćemo odmah srezati u korjenu.

 

1. Ne krvarimo čitav život.

Menstruacija je mjesečno krvarenje koje dolazi u pubertetu, i prestaje u menopauzi. Dakle, jednom kada osoba počne menstruirati, to ne znači da će krvariti svakog dana, već u ciklusima koji se javljaju svakog mjeseca.

 

2. Menstruacija uvijek dolazi u isto vrijeme.

Prije nego srušimo ovaj mit, važno je razlikovati menstruaciju od menstrualnog ciklusa. Menstruacija se odnosi na samo krvarenje, dok se menstruralni ciklus odnosi na čitavo vrijeme od početka menstruacije do početka sljedeće. Iako vlada neko popularno uvjerenje da menstrualni ciklus traje 28 dana, treba imati na umu da je to samo prosječan broj, te da mnogima ciklus može trajati duže ili kraće. Nekima 28, a nekima 35 dana. Samim time, ovisno o trajanju ciklusa, dolazi i menstruacija.

Na dolazak menstruracije (ili nedolazak) može utjecati mnogo faktora - putovanja, stres, trudnoća, hormoni… Svaka menstruacija je individualna!

 

3. Menstrualna bol je stvarna.

Za vrijeme menstruacije potpuno je normalno osjećati bol. Neke su menstruacije bezbolne, a neke znaju natjerati na cjelodnevno ležanje u fetus poziciji. No kako bilo, ona postoji.

 

4. Za vrijeme mensturacije osjećaje je potrebno zatomiti.

Oh… Dakle, kao prvo, osjećaje nikada ne trebamo zatomljavati, a kao drugo, i ti osjećaji su stvarni! Tokom čitavog menstrualnog ciklusa, a pogotovo prije same menstruacije, tijelo prolazi kroz brojne promjene, od fizičkih pa do psihičkih. Čest naziv za taj period je PMS (predmenstrualni sindrom). Nivo estrogena (često znanog kao hormona sreće) opada, dok progesteron (povezan s dijelom mozga koji izaziva strah, anksioznost i depresiju) naglo raste. Utjecaj hormona na tijelo je čudesno jak, ali u svakom slučaju osjećaji jesu stvarni i PMS ih ne poništava ili umanjuje.

 

5. Menstrualna krv je prljava krv.

Menstrualna krv nije tip klasične tjelesne izlučevine kojom tijelo izbacuje toksine, i njen sastav nije samo krv, već je to koktel krvi, tkiva, sluzi i bakterija. 

No menstrualna krv nema utjecaja na to smijemo li se seksati ili ne, a također ne mijenja seks u lošije iskustvo. Baš naprotiv, neki u seksu sa vrijeme menstruacije uživaju i više!

 

6. Menstruacija je privatna stvar.

Jeste… Osim što i nije baš. Menstruacija je ljudska stvar, stvar o kojoj valja pričati, educirati se i maknuti stigmu srama. Primjerice, svi koji menstruiraju nemaju jednake privilegije na uloške, tampone, čašice i higijenu općenito, što je definitivno čini ljudskom stvari. Period tax također je veliki problem kojeg se naprosto ne smije ignorirati. Ovdje se educiraj više!


Izvor: Healthline