Mitovi o djevičanstvu

Djevičanstvo je puno više od imanja ili ne imanja seksa, i u biti, radi se o vrlo složenom konceptu. Prije svega, djevičanstvo nije nekakav medicinski koncept, već kulturološki, što znači da njegovo značenje varira i ovisi o raznim elementima kulture, vjerovanja i sličnog.

Osvrnut ćemo se na 5 najčešćih mitova koje okružuju djevičanstvo i pokazati zašto su oni upravo to — mitovi.

 

Mit: Djevičanstvo je ili/ili.

Istina: Upravo ono što smo spominjali na početku teksta - djevičanstvo nije kućica koja se označava nakon seksa. Djevičanstvo je, kao što smo napisali, koncept, ideja koja svakome znači nešto drugo. Na primjer, neka osoba će reći da je izgubila djevičanstvo tek nakon penetrativnog seksa (ilitiga penis u vaginu), dok ostale oblike seksualnih aktivnosti neće smatrati gubitkom istog. Neka druga osoba će primjerice oralni seks doživjeti kao gubitak djevičanstva. Neki će to čak i za masturbaciju reći. Neki pak smatraju da gubimo djevičanstvo s prvim orgazmom.

Samo na ovim primjerima vidljivo je koliko je djevičanstvo varijabilno, te da za njega ne postoji nekakva čvrsta definicija.

No, ono što stoji jest da je bilo kakva vrsta seksualne aktivnosti i dalje seks, što god mislili o djevičanstvu, a seks bez zaštite može dovesti do opasnosti od seksualno prenosivih bolesti, tako da - oprezno i sigurno!

 

Mit: Bilo kakva penetracija, pa i tampon, se računa.

Istina: Hajdemo to postaviti ovako: računa li se stavljanje tampona kao seks? Ne? Onda je odgovor ne!

Mit: Doktor/ica može vidjeti jesi li se seksao/la.

Istina: Ne može, a evo i zašto. Kao prvo, nitko ne može samo na temelju genitalnog pregleda ustvrditi je li osoba stupila u spolne odnose. Što se tiče himena, mnogi misle da je stvar vrlo jednostavna i da, ako je himen puknuo, to znači da se osoba seksala i da je izgubila djevičanstvo.

To nije baš tako. Naime, himen je tanka opna koja djelomično pokriva ulazak u vaginu i najčešće je oblika polumjeseca. Himen tijekom puberteta postaje elastičniji, i on može puknuti radi mnogo razloga (da, i od seksa, ali i od tampona, rađenja špage itd.). Stoga, doktor/ica ne može ustvrdit kada je i od čega himen puknuo, ali isto tako, može se dogoditi da on nikada niti ne pukne, unatoč seksu.

 

Mit: Seksualni partner/ica može vidjeti jesi li se seksao/la.

Istina: Kao što to ne može reći doktor/ica, ne može niti partner/ica. Jedino tko to može reći jesi ti.

 

Mit: Osobe s vaginom će za vrijeme prvog penetrativnog seksa krvariti.

Istina: Da krvarit će… neke, a neke neće. U tome apsolutno nema pravila. Kod nekih osoba himen će puknuti, kod nekih će se rastegnuti.

 

Mit: Nakon gubitka djevičanstva, seks nije neka velika stvar.

Bez obzira kojem se konceptu djevičanstva priklanjate (ako se uopće priklanjate), seks uvijek treba shvatiti kao ozbiljnu stvar, bez obzira koji je razlog stupanja u spolni odnos. Ozbiljan je zato što je za seks uvijek potreban pristanak, jer je to osobna stvar, i jer se treba paziti i štititi svaki put.

 

Izvor: Teen Healthcare