Menstrualna čašica za početnice i početnike

 

Nije odmah jednostavno i lako, ali ubrzo ćeš se ispraksirati.

Početci s menstrualnom čašicom su najčešće barem malo nezgrapni. Možda ćeš se zamrljati krvlju ili morati obrisati pod nakon korištenja. Možda ćeš se uštipnuti. Možda će ti čašica ispasti iz ruku i otvoriti se prije nego se nađe gdje bi trebala biti – i to nekoliko puta.

Osim ako nisi jedna od najspretnijih osoba ovog svijeta – tada ćeš možda isprve sve kužiti i savršeno umetnuti bez nereda i zbunjenih pogleda među svoje noge. Ali nekima treba i nekoliko ciklusa dok shvatimo vlastito tijelo, kontrolu prstiju i kako kude čime. Ali nakon te zbunjujuće faze upoznavanja i isprobavanja dolazi osjećaj kontrole nad vlastitom menstruacijom, ugodnost i mir.

Prva pravila i savjeti:

  • Dobro operi ruke! Ne trebaš nečiste ruke i prste oko svojih genitalija. One zaslužuju bolje od toga.
  • Odreži nokte! Iako postoje mnoge osobe koje savršeno lako koriste svoju menstrualnu čašicu s akrilnim noktima dužine koliko je velika i sama čašica, vjerojatno to nije najbolja strategija za uspjeh prvih nekoliko puta korištenja. Osim toga, ispod noktiju se veoma lako zadržavaju mnoge bakterije i virusi pa je dobro odrezati ih. Uz to, slučajno štipkanje (ako se dogodi) bi moglo biti manje bolno. Yikes.
  • Informirano odaberi veličinu svoje prve čašice. Isprobaj manju veličinu ako koristiš čašicu prvi put i do sada nisi rodila/rodio. Čašice koju su opisane kao namijenjene za početnike su dosta dobar izbor, a mi preporučujemo Lily Cup One od Intimine!
  • Isprobaj različite pozicije tijela: čučni pa pokušaj umetnuti pa se ustani da ju provjeriš, popraviš, otvoriš – štogod treba. Ili sve učini u čučnju. Ili podigni jednu nogu na kadu ili zahod. Štogod ti olakšava proces vježbe!
  • Samo smireno i polako. U redu je ako ne uspiješ prvih nekoliko puta. Nemoj se žuriti i nemoj odabrati 20 minuta prije nego što moraš izaći iz kuće kao savršen trenutak da isprobaš čašicu po prvi put. Žurba i nesigurnost nisu dobar miks, a najbolje bi bilo da ju isprobaš kada možeš biti kod kuće nekoliko sati da ju isprobaš na svojem teritoriju.
  • Ako izlaziš s njome prvi put, ponesi plan B menstrualnu potrepštinu, poput uloška. Nije nužno da čašicu nećeš uspjeti otvoriti, ali prvih nekoliko puta možemo biti nesigurni je li otvorena ili nije. Možda ni neće krv procuriti, ali ako znaš da imaš nešto za spasiti situaciju ako se to dogodi, glava je mirnija pa tako i maternica.

Vađenje čašice

Prvih nekoliko pokušaja se i tu događaju određeni neredi. Važno je znati da čašica ne može sama od sebe ispasti iz nas, a to je zbog njezinog oblika, ali i zbog vakuuma koji se stvori njezinim ispravnim umetanjem. Taj vakuum mi ne osjetimo dok je čašica u nama, ali ako je pokušaš izvući bez da oslobodiš taj vakuum, svakako ćeš ga osjetiti. Znaš da imaš blizak odnos s nekime kada te panično nazove iz toaleta govoreći „Ovo ne ide van!! Čupam i vučem i ne mogu!!“  Takav poziv smo mi nekoliko puta dobile! Ali bez panike, baš poput paničarki u toaletu, i ti možeš to spriječiti i riješiti u roku od sekunde: nemoj vući čašicu van bez da ju lagano stisneš dok je u tebi. Važno je između dva prsta lagano pritisnuti samu čašicu (ne njezin produžetak!) kako bi se ona preoblikovala i time se otpustio vakuum koji se stvori kada je otvorena čašica savršeno smještena u tvojem tijelu. Taj vakuum također sprječava curenje krvi.  Kada ga otpustiš laganim stiskom čašice, samo ju lagano izvuci iz sebe: ako se i dalje ne da, potrebno ju je pritisnuti više ili jače da se oslobodi vakuum.

Neki mogu i izvuči čašicu iz sebe bez otpuštanja tog vakuuma, ali naglo i nekontrolirano izvuči čašicu punu krvi iz svojih genitalija je jednako pametno kao i lupanje žlicom po juhi: prolit će se!

Ako se čini komplicirano zbog količine riječi i uputama, to je samo zbog toga što se trudimo biti detaljne i jasne, ali zapravo je u realnosti  jednostavno:

Kada želiš čašicu izvaditi, prstima dođi do nje, lagano ju pritisni i povuci van pazeći da ne „zapneš“ za vlastito tijelo.

Što nakon vađenja?

Krv možeš izbaciti u vodovodni odvod ili prebrisati toaletnim papirom te baciti u smeće (ovisno o mogućnostima).

Što se tiče čišćenja čašice, najbolje je prvo ju isprati hladnom vodom kako bi se spriječilo nastajanje mrlji krvi, a nakon toga ju možeš oprati toplom vodom ili čak preliti kipućom ako ju želiš sterilizirati. Postoje i proizvodi za dezinfekciju menstrualne čašice koji bi trebali biti dostupni u ljekarnama. Nemoj koristiti sapun za čišćenje svoje čašice jer su mnogi sapuni previše agresivni za silikon i mogu ga oštetiti na mikroskopskoj razini, a porozni materijal nije kvalitetan niti nužno zdrav za menstrualnu higijenu. Najbolje je dobro isprati čašicu hladnom pa toplom vodom između korištenja i na kraju ciklusa ju kipućom vodom preliti te osušiti i spremiti na čisto i zaštićeno mjesto.

Mrlje na čašici?? Zar je prljava? Kako to skinuti?

Nije! Menstrualna krv je jaka tekućina i lako ostavlja mrlje pa tako i na silikonu. Mrlje se stvore s vremenom i veoma često tada ljudi kupuju novu, iako zaista nije potrebno. Sprječavanje pojave mrlji od krvi se može učiniti pranjem prvo hladnom vodom (jer vrela potiče stvaranje mrlji) a tek nakon toplom, kao i generalnim redovitim i ispravnim pranjem. Uz higijensko održavanje, mrlje nisu naznaka problema. Štoviše, neke osobe imaju toliko željeza u menstrualnoj krvi da se mrlje stvore neovisno o čišćenju, i to nakon samo nekoliko ciklusa.

Mijenjanje čašice u javnim zahodima

Mnogima je ideja mijenjanja čašice u javnim zahodima problematična, od višeg rizika nečistoće u prostoru do potencijalnog nedostatka mjesta ili sredstva  pranje ruku, mnogo toga može učiniti proces nezgodnim.

Ako ti se dogodi da baš moraš promijeniti čašicu u javnom zahodu, a nemaš pristup ili sredstvo za pranje ruku ili čašice: operi ruke prije ulaska u WC, zatim toaletnim papirom otvori, zatvori i zaključaj vrata. Ako imaš dezinfekcijske maramice ili gel i uopće ne možeš oprati ruke, očisti ruke time prije mijenjanja čašice, ali sačekaj da se sve dobro posuši, pogotovo ako sredstvo sadrži alkohol. Zatim izvadi čašicu, krv izbaci u WC školjku, obriši čašicu toaletnim papirom ili maramicom te je nazad umetni, bez dodirivanja nečega oko sebe. Zatim očisti ruke i nastavi dalje svojim putem!

Inače, mnogi strateški biraju trenutak kada će promijeniti čašicu prije izlaska iz kuće, razmišljaju gdje će biti u kojem trenutku dana i slično, kako bi bili kod kuće u trenutku mijenjanja čašice ili barem na mjestu koje je higijensko i adekvatno za to. Čašica može stajati u tebi i do 12 sati, stoga je često lako planirati.

Mijenjanje menstrualne čašice u prirodi (kampiranje i planinarenje)

Menstrualna čašica je odličan izbor menstrualne potrepštine za kampiranje. Ne zauzima dodatan prostor prilikom pakiranja, ne stvara dodatan otpad (osim menstrualne krvi) zbog čega se ne mora nositi sa sobom dodatan otpad do povratka u grad i nailaska na mjesto odlagališta.

Zbog perioda privikavanja i usavršavanja spretnosti s čašicom nije dobro osloniti se na opciju čašice tijekom kampiranja ako ti je to prvo korištenje, ali ako se već osjećaš pouzdano i sigurno s njome, svakako je veoma praktična i zbog toga što ju ne moraš primijetiti ni mijenjati do 12 sati. Prilikom mijenjanja menstrualne čašice tijekom kampiranja važno je iskopati rupu u zemlji duboku otprilike 20cm koja je udaljena barem 60 metara od mjesta kampiranja, staze i bilo kakvog izvora vode, kako bi se umanjio rizik kontaminacije. U rupu istresi menstrualnu krv te rupu prekrij zemljom. Čašicu isperi vodom iz boce, a ako ju želiš sterilizirati ubaci ju u neku posudu te prelij kipućom (zakuhalu nad vatrom). Životinje, čak niti medvjede specifičan miris menstrualne krvi ne privlači, ali baš kao i hrana i drugi otpad, bilo koji miris može privući posebno znatiželjnu ili gladnu životinju te je otpad dobro držati u čvrsto zatvorenom spremniku ili vrećici. Zbog toga što čašica nema mirise također je čini kvalitetnim izborom u ovom pogledu. Sav otpad pa tako i menstrualni (ako na primjer odlučiš brisati čašicu vlažnim maramicama) važno je ponijeti sa sobom i nikada ga ostaviti u prirodi. Time zagađujemo okoliš, ali i riskiramo smrt mnogih životinja koje mogu pokušati pojesti otpad.

Najbolje je odrezati nokte prije kampiranja u svrhu lakšeg održavanja higijene i ponijeti sapun za ruke koji je siguran za okoliš. Ali nemoj koristiti sapun na čašici! Nije nužno, a potencijalno je i štetno za silikon.

Mogu li spavati s čašicom?

Apsolutno! Mirni snovi, suho jutro. Nošenje čašice po noći zapravo može biti izvrstan način opuštanja s korištenjem čašice prvih nekoliko puta ili čak ciklusa. Kada je ispravno stavljena, neće curiti neovisno o tvojem položaju.

Mogu li vježbati s čašicom? Ići plivati?

Da i da! I to bez ikakve brige.

Mogu li imati penetrativan seks s čašicom u sebi?

S menstrualnim čašicama uobičajenog oblika ne možeš imati penetrativan vaginalni seks. Nema mjesta za ništa osim čašice tamo! Ali Intimina nudi jednu netipičnu čašicu koja se zove Ziggy i zbog njezine strukture, omogućen je penetrativan vaginalni seks tijekom menstruacije, s čašicom u sebi. Ali tu čašicu ne bismo preporučili apsolutnom početniku s menstrualnim čašicama.

Menstrualna čašica traži malo više truda i pažnje pri odabiru i prvim korištenjima te svakako nije jeftina kada se uzme u obzir izdatak koji je nužno dati odjednom, ali već nakon nekoliko mjeseci korištenja čašica postaje financijski isplativija od jednokratnih potrepština, higijenski je kvalitetnija, a mnogima mnogo ugodnija i praktičnija za korištenje od drugih menstrualnih potrepština.

Uz malo strpljenja i truda, menstrualna čašica ti može pomoći osjećati se ugodnije tijekom menstruacije, uštedjeti tvoje novce i očuvati okoliš od velike količine otpada jednokratnih proizvoda koji se ne mogu reciklirati, za razliku od medicinskog silikona od kojeg se rade menstrualne čašice.