Menstruacija i ljeto: putovanje avionom

Utječe li letenje na menstruaciju? Kako izdržati dugačak let s obilnom menstruacijom? Sve ovo su validna pitanja i brige na koje ćemo u današnjem članku pokušati pružiti odgovor!

Pitanje: može li putovanje utjecati na menstruaciju?
Odgovor: putovanje kao putovanje ne, ali stres povezan s putovanjem može imati utjecaja na hormone koji pak utječu na menstruaciju, odnosno, ona može mrvicu uraniti ili kasniti!
Isto tako je i s primjerice tzv. jet lagom ali i promjenama u vremenskim zonama, jer velike promjene mogu imati utjecaja na tijelo, spavanje, količinu stresa, što posljedično može utjecati na hormone. To je posve normalna stvar i nije razlog za brigu! Ono što uvijek možeš napraviti je pripremiti se i kada menstruacija dođe, da ne bude iznenađenja!

Pitanje: što ako menstruaciju dobijem/trebam dobiti baš tijekom leta ili na aerodromu?
Odgovor: ništa strašno! Najvažnije je da pri ruci imaš sve potrebne menstrualne potrepštine koje inače koristiš te baci oko gdje se nalaze toaleti ako ih zatrebaš!

Pitanje: što i kako ponijeti od potrepština? Gdje ih držati?
Odgovor: ako očekuješ menstruaciju, savjetujemo da u ručnoj prtljazi poneseš neseser u kojem je dobro imati uloške/tampone/čašicu (ono što inače koristiš), ekstra par gaćica za slučaj da ti menstruacija procuri, maramice te lijek protiv bolova u slučaju da ti zatreba! Također, nije loše ponijeti jednu do dvije zip vrećice u slučaju da u wc-u od aviona nema kante za smeće, tako da u vrećicu možeš baciti iskorišteni uložak/tampon te kad sletiš vrećicu s iskorištenim potrepštinama baciti u smeće. Druga vrećica dobro može doći za spremiti gaćice ako je došlo do curenja, tako da ih kasnije možeš oprati!
P.s. u slučaju da nemaš uložak/tampon uz sebe, a putuješ solo, upitaj nekog od osoblja u avionu ili na aerodromu! Velik dio svijeta menstruira, te nemoj se osjećati posramljeno upitati za uložak!

Pitanje: što ako putujem avionom, a imam obilnu mjesečnicu?
Odgovor: putovanje s obilnom menstruacijom nije zabavno, nećemo lagati, ali to nije razlog za propustiti let! Opskrbi se ekstra ulošcima/tamponima, obavezno ponesi dodatni par donjeg rublja tako da ga imaš uze sebe, te po potrebi češće provjeri situaciju i količinu krvi te po potrebi češće zamijeni uložak/tampon/čašicu!

Pitanje: što je najbolje odjenuti?
Odgovor: bez obzira na trajanje leta, savjetujemo odjenuti se što udobnije, pogotovo ako očekuješ menstruaciju, tako da se možeš što više opustiti tijekom leta. Također, odjeni se slojevito, jer u avionu zna biti hladnije, i kao što smo već napisale, ekstra par gaćica nek se nađe pri ruci!

Za kraj podsjećamo: ako se radi o dužem letu, ne zaboravi redovito mijenjati tampone i uloške! To posebice važi za tampone tako da ne bi došlo do sindroma toksičnog šoka!
Letenje s menstruacijom može imati svoje izazove no nipošto nije neizvedivo, te je većinom stvar planiranja i organizacije!