Koju zaštitu koristiti za oralni seks?

Mit je da za oralni seks nije potrebna zaštita, jer se zaštita primarno povezuje uz sprječavanje trudnoće. Međutim, osim tog rizika, postoji i onaj od spolno prenosivih bolesti, koji nije nimalo manje bitan!

Kada smo to ustvrdili/e i prisjetili/e se, pričajmo o konkretnoj zaštiti. Kada je u pitanju penis, tada je kondom najbolja opcija, no što kada su u pitanju anus ili vulva?

Pa, i tada kondom odlično uskače u priču, samo na malo drugačiji način...

Naime, za oralni seks koji ne uključuje penis najbolja su opcija dentalne brane, što je tanka i fleksibilna barijera koja se postavlja na područje anusa ili vulve kako bi se smanjila šansa za prijenos kojekkave infekcije ili spolno prenosive bolesti. Ona je doslovno barijera između genitalija i usta!

No dentalne brane često nisu baš najdostupnija stvar. Ako ih nemate pri ruci, vrlo lako možete napraviti vlastitu, a sve što će vam biti potrebno je kondom i par škara.

Pritom, obavezno pazite da je kondom ispravan, da nema puknuća te da ima dobar rok trajanja. Ako je kondom u redu tada ga izvaadite iz omota i odmotajte, te škarama odrežite vrh i bazu, tako da vam ostane pravilna tuba. Potom ju ravno izrežite od jednog kraja do drugog i kada ju raširite dobiti ćete pravokutnik koji služi kao dentalna brana!

Onu stranu koja je lubricirana položite na genitalije i to je to!

Također podsjećamo na važnu stvar: dentalna brana, bilo kupljena ili napravljena od kondoma, uvijek je jednokratna

Uz zaštitu poput kondoma i dentalnih brana, testiranje, odgovorno seksualno ponašanje i otvorena komunikacija najsigurniji su način da svi budete sigurni/e!