Koje su razlike između Shibari i Bondage vezanja?

 

Bondage je termin koji se odnosi na Zapadnjački Shibari, odnosno vezanje osobe, a Shibari je Japansko vezanje odnosno bondage.

Dokle god se zabavljaš konsenzualno, odnosno s informiranim i slobodno danim pristankom, nije toliko važno kako nazivaš svoju zabavu s vezanjem. Mnogima se sviđa i uživaju u oboje!

Oba pojma imaju svoje sličnosti, ali i značajne razlike.

Shibari potječe iz Hojojitsu, tehnike mučenja koja je bila korištena u Japanu za zadržavanje kriminalaca. Ono je erotska i senzualna umjetnost, usmjerena na sadomazohističke užitke i iskustvo samog veziva odnosno užeta.

Bondage s druge strane, je ograničavanje pokretljivosti djelomično ili u potpunosti, sa svrhom dominiranja submisivne osobe vezanjem i seksualnog uživanja u BDSM scenariju.

 

Estetika

Na estetskoj razini, Shibari je oblik suvremene umjetnosti. Osoba koja je dominantna je ona koja veže drugu, odnosno ona je umjetnik/umjetnica s užetom, a submisivna osoba koja prima i ona koja je vezana se smatra nečime poput platna na kojem se slika užetom. Ovim procesom se naglašavaju obline submisivne osobe koja je vezana, kao i estetika i sam kreativni proces.

Bondage na estetskoj razini uglavnom nema nikakve veze s umjetnosti, ali mnogima je i dalje oblik umjetničkog izražavanja vlastite senzualnosti i veliki dio iskustva je sama estetika vezanja.

 

Funkcionalnost

Same funkcije odnosno funkcionalnost ove dvije vrste vezanja se posebno razlikuju: Shibari ima više oblika mogućih izražaja i funkcija, neke od njih uključuju samu estetsku suvremenu umjetnost, seksualni kontekst nagrađivanja ili kažnjavanja, igranje uloga… Bondage s druge strane je uglavnom fokusiran na realizaciji uloge jedne osobe kao submisivne, a ljepota je u tome koliko je vezana osoba bespomoćna i u potpunosti predana u punom povjerenju drugoj osobi. Glavni dio bondage vezanja je u dinamici moći koja se ispoljava kroz dominaciju vezane osobe.

 

Emocije

U Shibari, emocije igraju najvažniju ulogu i cijeli proces je spor i izuzetno pažljiv. Cijeli proces vezanja povezuje dominantu i submisivnu osobu na psihološkoj razini. U bondage, emocije su svakako značajne i intenzivne u svojoj prisutnosti kao i kroz druge prakse BDSM-a, ali je fokus na praktičnoj koristi ograničavanja pokretljivosti, koja zatim potiče emocije iščekivanja koji su korak do sljedeće igre i dinamike, poput igranja uloga.

 

Bol

Bondage može uzrokovati različite razine boli osobi koja je vezana, ovisno o prethodnom dogovoru želja i granica. Njime se izaziva dobra bol, u kojoj god mjeri je ta bol dobra osobi koja je submisivna, i tada postaje užitak. Nakon iskustva je aftercare ključan za izbjegavanje emocionalne i psihološke traume, odnosno emocionalna i fizička pažljivosti i proces zbrinjavanja submisivne osobe. U Shibari metodi vezanja bol nije cilj niti bi značajna bol trebala biti prisutna. Malena neugodnost, koja čini pokretljivost ograničenom i osobu emocionalno ranjivom je ta koja je prisutna umjesto boli. U Shibari metodi je ključno da uže ne stvara pritisak na vene, zglobove ili bilo koje krajeve živaca u svrhu sigurnosti i zaštite zdravlja submisivne osobe.

 

Pokretljivost

Ograničavanje pokretljivosti nije uvijek prisutno u Shibari vezanju, niti je to glavni cilj ili fokus prakse. Ponekada seksualni izraz ove prakse može biti da dominantna osoba zaveže samo neke dijelove submisivne osobe i naredi im (uz pristanak) da odu u javnost s užetom ispod svoje odjeće. Bondage s druge strane, je svakako usmjereno na ograničavanje pokretljivosti bilo to u potpunosti ili djelomično, s ciljem da submisivna i vezana osoba bude pasivnija i kretanje bude otežano ili onemogućeno u seksualnom scenariju i igri.

 

Predana pozornost

Tijekom Shibari vezanja su svi osobe koje sudjeluju u vezanju u potpunosti predane i koncentrirane jedna na drugu: osoba koja veže mora biti pažljiva i stalno pratiti stanje i osjećaje osobe koju veže. Submisivna osoba koja je vezana treba svjesno osjećati uže na svojem tijelu i jasno komunicirati o tome koji čvorovi su preuski ili prelabavi. U bondage vezanju koncentracija nije toliko istaknuta, već je usmjerenost prema ograničavanju pokretljivosti.

 

Vremensko trajanje procesa

Što se tiče vremenskog aspekta procesa, Shibari vezanje teče polako, zahtjeva pozornost za svaki čvor i omotavanje užeta, najviše u svrhu sprječavanja ozljeda vezane osobe. U bondage vezanju, trajanje značajno ovisi o tome koji dio ili dijelovi tijela se vežu te čime se vežu: korištenje lisica može zahtijevati samo nekoliko sekundi ili minuta.

 

Užitak

Užitak se drugačije izražava u ova dva vezanja: Shibari je primarno vizualno zadovoljstvo, uživanje u procesu i pripremi, u komunikaciji i senzualnosti osjećaja užeta i vezanja. U bondage vezanju, uživanje je primarno ostvareno nakon čina vezanja, u samoj nepokretljivosti, u predanosti drugome, u iščekivanju i povjerenju.

 

 

Sadržaj i forma usporedbe dobivena je od sincerely.queen na Instagramu! Zaprati ih za umjetnost i sadržaj sličnih tema.