Kako znati da ovuliraš?

Ovulacija je onaj period mjeseca kada je plodnost na vrhuncu (što znači da su tada najveće šanse za trudnoću), stoga prepoznati točno kada se ovulacija odvija može dobro doći, jer imajući to na umu ipak može voditi do ekstra opreznosti u seksu!

Da ponovimo – ovulacija je dio menstrualnog ciklusa u kojem jajnici otpuštaju zrelo jajašce, koje kroz jajovode putuje u maternicu gdje potencijalno, ako dođe do toga može biti oplođeno spermom. Ako jajašce ne bude oplođeno, ono propada a stijenke maternice počinju se ljuštiti tijekom mjesečnice.

Ovulacija traje od 12 do 48 sati. Otprilike, ona se odvija oko 14 dana prije početka mjesečnice ako je ciklus duljine 28 dana (no to je naravno samo okvirno i znamo da duljina ciklusa varira od osobe do osobe, pa će samim time i vrijeme ovulacije ovisiti o ciklusu). Stoga je ponekad teško zaključiti kada se ona točno odvija, no neki znakovi koje nam daje naše tijelo mogu nam ukazati na nju - a koji su to pročitajte u nastavku!


Glavni simptomi

Promjena u vaginalnom iscjetku

Netom prije ovulacije vaginalni iscjedak postaje prozirniji, sluzaviji, sklizak i rastezljiv (poput teksture bjelanjaka). Ta promjena događa se kako bi sperma što lakše došla do jajašca i kako bi došlo do oplodnje. Drugim riječima, stvara se idealno okruženje za oplodnju.

Mali porast bazalne tjelesne temperature

Ovulacija također utječe na blagi porast bazalne tjelesne temperature (to je normalna temperatura tijela kada je tijelo u stanju mirovanja). Radi se o zaista malom pomaku, stoga ako želite provjeriti ovulaciju po temperaturi najbolje je mjeriti temperaturu odmah ujutro prije ustajanja. No stvar je u tome što plodnost počinje svoj vrhunac dostizati dva do tri dana prije porasta temperature, stoga je mjerenja potrebno vršiti barem nekoliko mjeseci kako biste uhvatili ritam vašeg ciklusa. Plodni dani traju 2 – 3 dana prije povećanja temperature i moguće još na dan povišene temperature. .


Ostali simptomi

Ovi simptomi mogu ali i ne moraju biti znakovi ovulacije. Možda ih neće svi doživjeti u ovulaciji, te nisu u tolikoj mjeri uvjerljiv indikator koliko su to vaginalni iscjedak i povišena bazalna temperatura, no spomenut ćemo ih jer je posve normalno da se pojave za vrijeme ovulacije i u kombinaciji sa glavnim simptomima mogu utvrditi odvijanje ovulacije!

Grčevi u trbuhu

Kod nekih osoba pojave se bolni grčevi na jednoj strani donjeg dijela abdomena, u doba kada se jajašce otpušta. Ti grčevi mogu potrajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Spotting

Spotting je naziv za blago krvarenje unutar plodnih dana, i obično je ružičasto ili svijetlo crveno. Spotting nije jako čest, no može se dogoditi.

Osjetljivost grudi

Promjene u razinama hormona mogu uzrokovati bolnost i osjetljivost grudi u raznim dijelovima ciklusa, pa tako i kod ovulacije. Iako se najčešće javlja prije menstruacije, ovaj simptom može biti povezan i sa ovulacijom, pogotovo ako se pojavi usred ciklusa.

Nadutost

Ne tako sjajan simptom ovulacije može biti i nadutost koja može biti popraćena s plinovima.

Povećana želja za seksom

Hormonalne promjene mogu itekako utjecati na povećanu želju za seksom u doba kada smo najplodniji (to i nije toliko neobično), no savjetujemo da budete ekstra oprezni i koristite adekvatnu kontracepcijsku zaštitu!

Praćenje ovulacije također se smatra prirodnom metodom kontracepcije, no podjsećamo: ova metoda ne štiti od spolno prenosivih bolesti i efektivnost joj nije jako visoka!

Izvor