Kako se zaštititi od spolno prenosivih bolesti

Seksualno prenosiva bolest je bolest (ili infekcija, ovisno o obliku) koja se prenosi putem seksualnog kontakta. Generalno govoreći, spolno prenosive bolesti mogu se prevenirati, a u prevenciji važni su oprez i zaštićeni spolni odnosi! Jedina metoda koja garantira sigurnost od zaraze je apstinencija, no moguće je poduzeti određene korake kako bismo minimizirali/e rizike!

Zaštita prije seksa!

Efektivna prevencija protiv spolno prenosivih bolesti počinje prije seksa:

- iskrenost o seksualnoj prošlosti izuzetno je važna, stoga savjetujemo otvoren razgovor sa partnerom/icom

- ako niste sigurni/e ili ako je potrebno, poželjno je da se obje osobe testiraju prije upuštanja u seksualne aktivnosti

- izbjegavaj upuštanje u seksualne odnose pod utjecajem alkohola i/ili droga

- uvijek koristi barijernu metodu zaštite (kondomi i dentalne brane)

Otvoren i iskren razgovor je ključan, ali je i testiranje jer osoba moža imati neku od spolno prenosivih bolesti a da to ni ne zna! Ako ti ili tvoj/a partner/ica imate neku od spolno prenosivih bolesti, razgovarajte - na taj načni oboje možete napraviti informirane odluke. 

Zaštita tijekom seksa!

Korištenje barijernih metoda zaštite uvelike može smanjiti rizik zaraze spolno prenosivim boelstima. Te metode uključuju:

- korištenje kondoma ili femidoma pri penetrativnom seksu (to uključuje seksualne igračke!)

- korištenje kondoma ili dentalnih brana pri oralnom seksu

- korištenje rukavica za manualnu stimulaciju ili penetraciju

Briga o pravilnoj higijeni prije i nakon seksualnog odnosa također može biti od velike pomoći u prevenciji tizika. To uključuje:

- pranje ruku prije svakog seksualnog kontakta

- ispiranje genitalnog područja nakon seksa

- uriniranje nakon seksa

Pravilno korištenje kondoma jako je važno!

Ovdje smo već pisale o tome kako pravilno staviti kondom! Izuzetno je važno slijediti upute jer će na taj način kondom biti maksimalno efektivan. Uz pravilno stavljanje, pripazi da:

- je rok trajanja kondoma valjan

- pakovanje kondoma nije oštećeno

- koristiš lubrikant koji je siguran za kondome (na bazi vode)

- kondom baciš u semeć na način ga ga zamoraš u malo toaletnog papira

- nikada ne koristite isti kondom više puta!

Potencijalni rizici

Kondomi i ostala barijerna sredstva zaštite dobri su u prevenciji spolno prenosivih bolesti na način da onemogućavaju mješanje tjelesnih tekućina koje sadrže virus i/ili bakteriju. Međutim, po pitanju kontakta kože o kožu ipak nisu svemogući.

Spolno prenosive bolesti koje se prenose kožom o kožu, odnosno, u doticaju s mjestima na kojima je otvorena ranica što je zarazno mjesto su sifilis, herpes i HPV. Imajte na umu da se herpes može prenesti i kada nije aktivan!

 

Iako su spolno prenosive bolesti česta pojava, moguće je poduzeti određene mjere kako bi se zaštitili i smanjili rizik zaraze. Uvijek razgovoaraj otvoreno s partnerom/icom, a kao imaš neka dodatna pitanja glede zaštite ili prevencije, uvijek se možeš obratiti liječniku/ci ili ginekologu/inji.

 

Izvor