Kako se nositi s prevarom?

Saznati za prijevaru odvratan je osjećaj i situacija koja svaki odnos vodi u krizu. Ovdje ne postoji jedan ispravan odgovor što i kako napraviti, kako se postaviti i kakvu odluku donijeti po pitanju daljnjeg odnosa i veze, no pisati ćemo o nekoliko savjeta koji mogu biti od pomoći u nošenju s tim kompliciranim i teškim osjećajima.

Prihvaćanje vlastitih osjećaja

Šok, uznemirenost, strah, bol, depresija i zbunjenost - sve su to posve normalni osjećaji koji dolaze kao posljedica tog čina. Tu ne postoji brzinsko rješenje, već je potrebno pustiti vremenu da učini svoje, bez obzira na želju da ih se riješite čim prije. Prihvaćanje vlastitih osjećaja prvi je korak do vraćanja unutarnjeg mira jer ih je važno isprocesuirati i dati si dopuštenje za osjećati se kako se zaista osjećate.

Psihološka pomoć

Nositi se samostalno sa svim tim emocionalnim bremenom nije lako učiniti sam/a, stoga je ukoliko je to moguće uvijek dobra ideja obratiti se nekom stručnom za pomoć i savjet, a par mudrih riječi od neutralne osobe koja je istovremeno stručnjak moći će pružiti širu i konkretniju sliku stanja stvari i uvida u to što se točno dogodilo te što se događa.

Bez osvete

Iako će možda prvi impuls i želja biti od bijesa tražiti osvetu, od takvih radnji dolazi samo privremen osjećaj zadovoljstva a uz to, postoji šansa da sebe time možete inkriminirati. U konačnici, osveta djeluje protiv vas, držeći vas u stanju ljutnje umjesto da se usredotočite na sebe i svoj život.

Bez opravdavanja drugima

Svoju odluku niste dužni opravdati nikome, a dok razmišljate kako ćete postupiti i što ćete napraviti kao idući korak, možete se povjeriti vašoj osobi od povjerenja, no detalje zadržite u tajnosti od šireg kruga ljudi - jer će vrlo vjerojatno svatko imati svoj savjet i mišljenje što u tom trenu može doći kao breme.

Briga o sebi

Možda ćete imati i neke fizičke reakcije zbog stresa kao što su mučnina, proljev, problemi sa spavanjem, poteškoće s koncentracijom, manjak apetita... Nakon što početni šok prođe, potrudite se brinuti o sebi na fizičkoj razini, ali i mentalnoj.

Dan po dan

Nevjera je jedan od težih izazova s kojima se par može suočiti, ali to ne znači da je vezi došao ultimativni kraj. Nitko ne može znati što je najbolje za vas i vašu vezu od vas samih, te je ta odluka isključivo na vama, bez obzira na to što netko mislio. Idite dan po dan i biti će jasnije je li najbolje za vas nastaviti u paru ili sam/a.