Kako pričati o seksu sa partnerom/icom

Realnost je takva si, iako bi ponekad dobro došlo, ne možemo čitati misli, stoga bez razgovora i dijeljenja ne možemo znati što nekome odgovara, a što baš i ne.

Ista stvar važi i kada je u pitanju seks, no u toj sferi ponekad je teže pričati kako netko ne bi završio povrijeđen ili kako se naše riječi ne bi krivo shvatile. Primjerice, ako je u vašem odnosu seks relativno nova stvar i još se uvijek niste u potpunosti opustili/e u sferi otvorenog razgovora, može biti teško načeti temu da ti nešto ipak ne odgovara toliko koliko druga osoba misli.

Sve to potpuno je rješivo s otvorenim razgovorom, a danas pričamo o načinima kako pristupiti takvom razgovoru bez osjećaja krivnje, srama ili neugode. Jer ipak, seks s kojim ćete biti zadovoljni/e ne dolazi sam od sebe!

 

1. Tijekom seksa pokušaj ubaciti malo sexy talka

Primjerice, ako svojem/oj partneru/ici želiš reći da ti nešto ne paše, a imaš na umu što želiš, napravi 'sendvič' informacija gdje ćeš prvo reći nešto lijepo, pa potom da želiš promjenu, i onda opet nešto za pohvalu.
Primjer: Ovo je bilo dobro, ali pokušaj malo niže, jako mi paše...

2. Usredotoči se na pozitivne stvari

Kada nekome govoriš da ti se nešto ne sviđa, razmisli kako bi ti volio/la da ti neka osoba saopći tu informaciju, tako da imaj na umu to da se pokušaš izraziti u pozitivnom smislu, bez ponižavanja, uvreda ili negative.
Primjer: umjesto da kažeš: Ne sviđa mi se kad mi grizeš bradavice, možeš reći: Volim kada mi maziš i ljubiš grudi. Možeš li više?
* Naravno, postoje trenuci kada je potrebna jasna, izravna povratna informacija ako ti nešto ne odgovara ili nešto ne želiš. Granice se moraju poštivati!

3. I neverbalne stvari puno govore

Ponekad nešto niti ne moraš izravno reći kako bi dao/la do znanja što ti paše a što ne. Ako ti nešto jako paše, postoje tjelesni signali kako to iskazati bez riječi, poput stenjanja, grljenja i slično. Drugim riječima, kada partner/ica radi nešto što ti jako paše, nemoj se stramiti to pokazati!

4. Pokaži što želiš

Ako se tvoj/a partner/ica bori sa time da ti ugodi, ali rne razumije što želiš, pokaži mu/joj!
Primjer: Mogu li ti pokazati kako ja to volim raditi kad sam sam/a?

5. Razgovarajte van seksualnog konteksta

Ako se osjećaš previše sramežljivim/om da razgovaraš o seksu tijekom seksa, pokušaj o tome razgovarati kasnije, ili pak prije odnosa.
Primjer: Stalno razmišljam o tome kada smo probali/e onu pozu. Možemo li to ponoviti, samo ovoga puta da sam ja na vrhu?

6. Budi izravan/na, ali ljubazan/na

Ponekad je izravnost najučinkovitija, ako drug signali ne pale, no imajte na umu da ste prije svega ljubazni/e i da imate razumijevanja za osjećaje druge osobe. Uvijek uključite i one pozitivne stvari!
Primjer: Volim kad mi diraš guzu tijekom seksa. Možeš li biti malo nježniji/a? To mi je puno više seksi!