Kako kupiti kondome bez srama

Koliko god bilo zapravo čudno pomisliti da je nekome kupiti kondome sramotna stvar, te se stvari nažalost i dalje događaju, no ne bi trebale. Zašto i dalje postoji osjećaj srama u kupovini kondoma koji nas mogu zaštititi kako od trudnoće tako i od različitih bolesti i infekcija? Što je točno sramotno u tome da se želimo zaštititi?

Ima raznih odgovora na to pitanje, no jedno je sigurno - nitko se ne bi trebao sramiti kupiti kondome! Dapače, mi to aplaudiramo! No za sve vas koji/e pri odlasku u kupovinu prezervativa i dalje osjećate sram i želite da je čitav proces što prije gotov, imamo par savjeta.

1. Istražite opcije prije odlaska u trgovinu

Kondomi su dostupni za kupovinu zaista posvuda: od dućana, benzinskih pumpi, drogerija, ljekarni... U današnjem svijetu mnoge od trgovina imaju i online shopove gdje se možete raspitati o dostupnim proizvodima i prije same kupovine. Tako da ako vam pomisao na stajanje ispred police i biranje jednih od mnogo vrsta kondoma stvara stres, ili ne želite voditi razgovor o tome koje su dostupne opcije s prodavačem/icom, savjetujemo da prije kupovine nabacite samostalno istraživanje tak oda unaprijed znate po koje kondome idete i tako si možete olakšati postupak.

2. Svi znaju što su i svi ih koriste

Upamtite, i osoba za blagajnom dobro zna što su kondomi i vrlo vjerojatno ih koristi, kao i osoba u redu na blagajni i bilo tko drugi tko se nalazio oko vas u trenutku kupovine. Stavite se u njihovu poziciju - biste li vi marili za time da netko u redu ispred vas kupuje kondome? Ne? E pa tako najčešće nikoga nije pretjerano briga kupuješ li ih ti, u smislu da će te itko zbog toga posramiti. 

3. Objasni sam/a sebi da se nemaš čega sramiti

Osjećaj neugode i srama možda nećeš moći samo tako otjerati, ali dok sam/a sebi govoriš da se realno nemaš čega sramiti i da ti zbog toga ne treba biti neugodno, taj dio će prevladati i na kraju ćeš kupiti te kondome. To je jedino važno, a s vremenom i ti osjećaji biti će sve manji.

4. Upamti zašto ih kupuješ

Nastavno na gore rečeno, uvijek se sjeti, unatoč sramu i neugodi, zašto ih kupuješ! Kupuješ ih da zaštitiš sebe i partnera/icu, kako biste oboje bili sigurni od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti te kako biste uživali u intimi i odnosu bez straha. Zato ih kupuješ - i dok to imaš na umu, osjećaj srama postaje sve manje važan. No realno, čega se tu itko ima sramiti?