Kako alergije mogu utjecati na seksualni život?

Upravo se nalazimo u dobu godine koje za neke znači sreću i veselje jer je stiglo proljeće i topliji dani, dok za neke to razdoblje znači kihanje, šmrcanje, suzne oči i slično.

U praksi, alergijski simptomi znaju biti dosta zamorni, što može utjecati na vlastiti osjećaj seksualnosti – to je naravno posve normalno!

Kada se govori o alergijama, malo puta se misli na činjenicu da alergije mogu utjecati na seksualnost (i to ne kada govorimo striktno o alergijama koje su povezane sa seksom, poput alergije na spermu ili na lateks). Studije pokazuju da su mnoge osobe primijetile kako simptomi alergije ponekad negativno utječu na njihov seksualni život.

Uzmimo za primjer umor, jedan od čestih posljedica alergije. Naime, neke alergije mogu uzrokovati začepljen nos, što se negativno odražava na kvalitetu sna. Također, neki lijekovi protiv alergije mogu uzrokovati jako velik umor. O kojem god da se razlogu radi, nedostatak sna utječe na živčani sustav koji kontrolira našu sposobnost za seksualno uzbuđenje. Jednostavnije rečeno:ako smo neispavani, često se javlja osjećaj da smo jednostavno preumorni za seks! Isto vrijedi i za ostale simptome alergije, poput svrbeža ili suznih očiju – dok je alergija u svom punom zamahu, ljudski je i normalno ne osjećati se toliko seksualno!

Kako balansirati alergiju i poboljšati seksualni život?

Alergijski simptomi mogu smanjiti želju za seksom, no postoje određene stvari koje se mogu poduzeti kako bi se simptomi alergije držali pod kontrolom te kako biste i dalje mogli/e uživati u seksu koliko i kako to želite!

Prvo i najvažnije: posjet liječniku/ici!

Iako je ponekad jasno uvidjeti koji je pravi krivac za pojavu alergije, najsigurnija i najbolja opcija je posjetiti liječnika/icu i potvrditi ili pronaći alergen koji potiče alergiju. Na taj način bit će lakše liječiti ju i držati ju pod kontrolom. Neki od čestih alergena su pelud, prašina, grinje, kućni ljubimci itd.

Prilagodba lijeka!

Ovaj dio također odradite sa liječnikom/icom, jer se tiče lijekova, što nikako ne preporučujemo uzimati samostalno i po vlastitom nahođenju.
Neki lijekovi za alergiju mogu uzrokovati umor i omaglicu, stoga je bilo kakve nuspojave potrebno reći liječniku/ici kako bi vam propisali odgovarajući!

Smanjiti izloženost alergenima!

Ako već znate koji alergen je okidač vaše alergije, njihovo izbjegavanje može napraviti značajnu promjenu!

Čistoća kreveta je važna!

Mijenjanje posteljine i održavanje spavaće sobe čistom pomaže u kreiranju prostora bez alergena!

Planiraj unaprijed!

Ako uzimaš lijek za alergiju, prijedlog je da ga uzmeš 30-40 minuta prije kako bi lijek počeo djelovati na vrijeme!

Najvažnije je da se educirate o svojoj alergiji i da komunicirate s vašim seksualnim partnerom/icom! Mnoge osobe ne idu za time da bi alergija mogla biti uzrok smanjene želje za seksom, već to pripisuju nečem drugom, a bez otvorene komunikacije stvaraju prostori za nesporazum. Uostalom, ako poznajete svoju alergiju lakše će biti držati ju pod kontrolom kako biste vodili/e što kvalitetniji (seksualni) život!

 

Izvor