Kako (uspješno) izbjeći trudnoću

Niti jedna metoda kontracepcije ne može stopostotno garantirati zaštitu od trudnoće - to može samo apstinencija. No, ako ste seksualno aktivni/e, važno je znati što je sve moguće napraviti i poduzeti kako biste bili sigurni/e od neželjene trudnoće. Velik dio učinkovitosti kontracepcije ovisi upravo o nama i kako ju koristimo (odnosno, koristimo li ju ispravno ili ne). Evo nekoliko savjeta!

#1 Istraži dostupne metode kontracepcije!

Kondomi su najpopularnija metoda kontracepcije te ujedno jedina koja pruža najveću zaštitu od spolno prenosivih bolesti. No svakako nisu jedina - prouči naš vodič kroz kontracepciju i informiraj se o vrstama i učinkovitosti te na temelju toga donesi procjenu koja ti najbolje odgovara s obzirom na tvoje tijelo i životni stil. Ako imaš dvojbi, razgovaraj s ginekologom/injom (pogotovo ako se odlučiš za hormonalnu kontracepciju, jer prije početka uzimanja potrebno je obaviti dodatne preglede).

#2 Pravilno korištenje kontracepcije izuzetno je važno!

Iako se metode kontracepcije razlikuju, jako je važno koristiti bilo koju od njih na ispravan način! Ako uzimaš hormonalnu kontracepciju, jako je važno slijediti uputstva i uzimati ih svaki dan u isto vrijeme kako ne bi došlo do hormonalnog disbalansa i samim time smanjene učinkovitosti. Također, pripazi da ne preskočiš dan uzimanja! Ako te strah da ćeš zaboraviti, postoje aplikacije koje te mogu podsjetiti na uzimanje tablete, ili si podesi alarm na mobitelu.

Ako koristiš kondome, pripazi da koristiš odgovarajuću veličinu i da se pri stavljanju ne ošteti. Također, pripazi da se pri vrhu ne stvori mjehurić zraka! Više o pravilnom korištenju kondoma pisale smo ovdje!

#3 Za ekstra oprez kombiniraj hormonalnu i barijernu metodu!

Hormonalna kontracepcija je visoko učinkovita metoda zaštite od trudnoće ako se uzima propisno, no nažalost ona ne štiti od spolno prenosivih bolesti. Stoga je odlično kombinirati ju barijernom metodom poput kondoma jer su oni jedina metoda kontracepcije koja štiti od spolno prenosivih bolesti. Također, u kombinaciji, dodatno se pojačava razina zaštite od trudnoće.
Oprez: ne kombiniraj običan kondom s femidomom jer tada postoji šansa od pucanja!

#4 Prati plodne dane i ovulaciju!

Neke osobe kao dodatan korak pri zaštiti od neželjene trudnoće odabiru ne seksati se tijekom plodnih dana. Ova metoda sama po sebi nije baš preporučljiva jer je rizik za trudnoću znatno velik, no u kombinaciji s ostalim metodama poput hormonalne i/ili barijerne povećava zaštitu!

 

Još jednom - bilo koja metoda kontracepcije (barijerna ili hormonalna) može nam pružiti zaštitu ako ju koristimo ispravno! Također, savjetujemo korištenje kondoma koji su jedini oblik kontracepcije koji nas štiti od spolno prenosivih bolesti!