Kada promijeniti kontracepcijsku metodu?

Mnogo puta kroz život našli smo se u poziciji kada nam nešto ne odgovara - bio to posao, fakultet, škola, prehrana, okolina, prijatelji, partner/ica… Sve je to normalno, i ako nešto ne funkcionira, nema razloga zašto se zadržavati u toj poziciji. Ako ništa, to je znak da je vrijeme za promjenu.

Ista stvar vrijedi i za kontracepcijsku metodu. Mnogo je metoda za odabrati, tako da ako jedna od njih ne odgovara, srećom, još ih je mnogo za isprobati!

Kako znati da je vrijeme za promjenu? Dakako, to odlučujete samo vi, no evo nekih znakova koji možda sugeriraju da je to vrijeme ipak došlo!

Nuspojave su postale previše!


Promjenom na novu metodu, nuspojave su normalna stvar, i način tijela da se adaptira na promjenu. Recimo, pri uzimanju kontracepcijskih pilula, vrlo su česte nuspojave nadutost ili pak promjene raspoloženja. 
Ako se nakon nekog vremena nuspojave određene metode nisu promijenile na bolje, smetaju te i ne osjećaš se ugodno, možda je ipak došlo vrijeme za promjenu!


Zaboravljaš na pilulu?


Ovo je česta borba s pilulama - sjetiti se popiti ju! Ako se ne možeš samostalno prisjetiti, pokušaj si naviti alarm ili skinuti aplikaciju za praćenje uzimanja pilule. 

Ako to ne profunkcionira, možda je vrijeme da isprobaš neku drugu metodu, jer pilule ipak zahtijevaju rigoroznost pri uzimanju, te ako to nije konstantno i redovito, jednostavno neće pružiti adekvatnu zaštitu što posljedično može dovesti do neželjene trudnoće.


Situacija s menstruacijom je neobična?


Neke metode kontracepcije mogu utjecati na obilnost, bolnost i učestalost menstruacije, a neke pak ne pružaju taj luksuz točnosti (poput recimo pilula). Ako ti to predstavlja problem, pronađi i isprobaj metodu kontracepcije s kojom će biti zadovoljna i tvoja menstruacija!


Ne osjećaš se zaštićeno?


Neke metode jednostavno pružaju više zaštite od drugih. Recimo, kondom je najbolja zaštita protiv spolno prenosivih bolesti, dok je u kombinaciji s pilulama jedna od najboljih zaštita protiv trudnoće. Ako koristiš metodu s kojom se jednostavno ne osjećaš zaštićeno u bilo kojem području, savjetujemo da ju promijeniš!


Jednostavno, potrebe su drugačije!


Životne situacije se mijenjaju, pa tako i naše potrebe. Ako ti je jedna metoda do sad odgovarala, ne mora značiti da će ti nastaviti odgovarati. Koji god da je razlog, pokušaj metodu promijeniti ako ti ne paše, i uvijek se možeš vratiti onoj staroj i provjerenoj!

 

Izvor: Bedsider