Kada je vrijeme za seksualnu terapiju?

 Formula za dobar seks uvijek uključuje zabavu, opuštenost i sigurnost. Kada nešto od toga fali, seks može biti loš, traumatičan, bolan, a može se i dogoditi da prestanemo u njemu uživati.

Do toga može doći radi puno stvari: seksualne ili druge traume iz prošlosti, nezadovoljstvo u vlastitom tijelu, manjak libida… Neke od problema možemo riješiti sami ili uz pomoć partnera/ice, no kad problem postane prevelik za samostalno rješavanje, tu dolazi u priču seksualna terapija!

Jako važno: potražiti pomoć kod seksualnog terapeuta/terapeutkinje NIJE sramotno, nepotrebno ili krivo u bilo kojem smislu. To su profesionalci specijalno izučeni u pomaganju sa problemima koji se povezuju ili direktno reflektiraju na seksualni život, te koji pomažu u zdravijem i boljem pogledu na vlastitu seksualnost. 

Postoji mnogo razloga zašto se može pojaviti potreba za seksualnom terapijom, a u nastavku ćemo navesti samo neke.

 

Seksualna trauma

Seksualne traume poput silovanja ili seksualnog napada mogu ostaviti velike posljedice na psihu, i često se direktno odražavaju na kvalitetu seksualnog života (u nekim slučajevima i na samo njegovo postojanje). U takvim slučajevima seksualna terapija može biti od velike pomoći i ujedno može biti prvi korak ka oporavku. Postoje seksualni terapeuti/terapeutkinje posebno opredijeljeni za slučajeve seksualnih trauma.

 

Kada se libida ne slažu…

Seksualni porivi razlikuju se od osobe do osobe. Postoje situacije kod parova da se, iako se možda u svemu slažu i nadopunjuju, ponekad oko pitanja seksa jednostavno ne razumiju. Ovdje seksualna terapija također može biti korisna jer partnerima/icama može pružiti uvid u razumijevanje seksualnosti, želja, potreba i poriva onog drugog. 

 

Negativan pogled na seksualnost

Kod nekih ljudi veliku kočnicu u seksu i seksualnom životu predstavlja negativan pogled na cijelu priču. Izvor tomu može biti neinformiranost, okolina i razne miskoncepcije koje kruže oko nas. Primjerice, česta zabluda je da je penetrativni seks jedini validni oblik seksa, koji naravno podrazumijeva orgazam kroz vaginalnu penetraciju. 

Na primjeru možemo vidjeti na koji način to može utjecati na psihu - ako imam vaginu, i ako ne mogu postići orgazam na taj način, sa mnom nešto nije u redu - to dakako nije točno.

Seksualna terapija može biti korisna u otkrivanju vlastitih preferencija i načina na koji seks može biti užitak.

 

Posljedice bolnog seksa

Bolan seks može ostaviti psihološke i fizičke posljedice na tijelo. Dok se za fizičke potrebno obratiti  stručnjacima poput ginekologa i/ili urologa, za one psihičke seksualna terapija može imati značajan utjecaj u smislu rješavanja psiholoških reakcija ili opuštanja u seksualnim situacijama.

 

Poruka priče je da je seksualna terapija dobar način za rješavanje problema u seksualnom životu i koja ide ruku pod ruku s mentalnim zdravljem i intimnošću.

 

Izvor: Bedsider