Jesu li krvni ugrušci za vrijeme menstruacije uobičajeni?

Iako zvuče opasno, ugrušci u menstrualnoj krvi su u velikom dijelu slučaja posve normalna stvar te rijetko predstavljaju razlog za brigu. Oni se najčešće sastoje od krvnih stanica, tkiva maternične stijenke i proteina. Međutim, u nekim slučajevima krvni ugrušci mogu biti naznaka nekog drugog stanja, pogotovo kad su veliki i popraćeni veoma obilnim krvarenjem i jakim bolovima, i tada je potrebno posjetiti liječnika/cu.

Kako izgledaju?

Da ponovimo, krvni ugrušci u menstrualnoj krvi normalna su pojava i prirodan dio menstruacije, i najčešće nisu razlog za brigu (osim u nekim slučajevima o kojima ćemo više u nastavku!).

Oni obično imaju teksturu gustih želatinastih grudica, a pojavljuju se u dane velikog krvarenja te su stoga najčešći prvi ili drugi dan menstruacije. Mogu biti svijetle ili tamnije boje.

Kada se pojavljuju?

Krvni menstrualni ugrušci pojavljuju se kada se u maternici nakupi puno krvi te ona tada počne koagulirati. Oni se mogu pojaviti tijekom svake menstruacije ali i ne moraju, jer količina krvi može varirati, što je posve normalno!

Što kada su znak nekog drugog stanja?

U nekim slučajevima menstrualni ugrušci mogu biti znak nekog drugog zdravstvenog stanja. Ako su oni:
- podosta veliki
- veoma učestali
- popraćeni s izrazito obilnim krvarenjem (kada je potrebno uložak mijenjati svakih 1-2 sata)
- popraćeni jakom boli
potrebno je javiti se liječniku/ci, jer je moguće da se radi o:
- polipima ili fibroidima maternice
- endometriozi ili adenomiozi
- hormonalnog disbalansa
- gubitka trudnoće

Ako ne pričamo o postojećim popratnim simptomima navedenima gore, onda za menstrualne ugruške nema brige jer predstavljaju normalan dio mjesečnice, no ponavljamo, ako ostali simptomi postoje, savjetujemo posjet ginekologu/inji kako bi se otkrio uzrok i pružila adekvatna terapija i tretman!

Izvor