Jesu li grčevi znakovi ovulacije?

Moguće je i posve prirodno za vrijeme ovulacije osjetiti blagu bol ili grčeve. Ovakvo stanje se inače naziva i Mittelschmerz (njem. srednja bol), odnosno bolna ovulacija.

Nije pravilo da svaka osoba osjeti bol za vrijeme ovulacije, te čak i ako su grčevi uvijek dio tvoje ovulacije, ne mora značiti da će se oni pojaviti svakog ciklusa.

Kako identificirati ovulacijsku bol?

Ovulacijska bol može trajati od nekoliko minuta pa do nekoliko sati, i generalno ne traje više od dan-dva. Kad se javlja, to najčešće bude netom prije ovulacije i obično se radi o blagoj tupoj boli na jednoj strani donjeg dijela abdomena. Kod nekih slučajeva može se raditi o jačoj i oštrijoj boli.

Što uzrokuje te grčeve?

Ovulacija se događa kada jajnik otpusti zrelo jajašce, što se obično događa otprilike na sredini ciklusa. Točan uzrok ovulacijske boli nije skroz poznat, no uzrok pretpostavlja se leži u brojnim promjenama koji se događaju u jajnicima i maternici.

Neki od uzroka mogu biti i postojeća medicinska stanja, poput endometrioze, fibroida maternice ii cisti na jajniku/cima.

Ukratko, grčevi u sredini ciklusa mogu biti i jesu svojevrsni znakovi ovulacije (uz mnoge druge vidljive i nevidljive znakove), a ta bol ne bi smjela trajati više od dva dana i najčešće ne zahtijeva nikakve dodatne tretmane ili lijekove.

Ako bol postane veoma jaka i/ili nepodnošljiva, odmah se javi liječniku/ci, a pogotovo ako je popraćena s krvarenjem, vrućicom ili mučninom.

 

Izvor