Je li uobičajeno više plakati za vrijeme mjesečnice?

Čak i kada ne možemo točno shvatiti zašto nam se plače prije ili tijekom mjesečnice, taj osjećaj i potreba posve su normalne i uobičajene stvari. Čitav menstrualni ciklus, pa i sam period trajanja mjesečnice u tijelu uzrokuju brojne hormonalne promjene, tako da su fluktuacije u smislu emocija posve normalna stvar. Ti osjećaji često se povezuju s PMS-om, no mogu se produljiti i u prve dane menstruacije.

Je li to uobičajeno?

Je! Velika većina će prije i tijekom menstruacije definitivno primijetiti svakakve emocionalne i fizičke simptome, tako da ako se osjećaš depresivno, anksiozno, razdražljivo, ili -. uplakano, nipošto se ne radi o nekom neuobičajenom stanju!

Zašto se ti osjećaji pojavljuju?

Najčešći krivac za to su upravo hormoni! Točnije, vjeruje se da je razlog u padu estrogena i progesterona, koji se događa nakon ovulacije, što dovodi do reduciranja proizvodnje hormona serotonina, koji vam je možda poznat pod nazivom hormon sreće. On u tijelu ima ulogu reguliranja raspoloženja, apetita ite utječe na kvalitetu i trajanje sna.

 

Kad smo kod kvalitete sna, nedovoljno sna ili loša kvaliteta spavanja također može imati utjecaja na raspoloženje. Budući da niži leveli serotonina otežavaju postizanje kvalitetnog odmora, osjećati se neispavano, umorno i nervozno nije ništa neuobičajeno, a sve to može dovesti do pojačane plačljivosti!

Svojevremeno smo pisale o tome zašto nam se tijekom PMS-a i prvih par dana menstruacije izrazito jede junk food i ugljikohidrati, a upravo takva hrana može imati velikog utjecaja na raspoloženje jer, barem kako govore neka istraživanja, utječe na nagli i privremeni porast serotonina.

Manjak fizičke aktivnosti može dovesti do osjećaja nadutosti, što ponovno može utjecati na promjene raspoloženja među kojima je i plakanje.

Primjećujete kako je sve navedeno dio začaranog kruga?

Kako se riješiti tih osjećaja?

Ako govorimo o promjenama raspoloženja koje su privremene i pojavljuju se isključivo u PMS-u i tijekom prvih nekoliko dana menstruacije, oni će najčešće proći sami od sebe unutar nekoliko dana. Međutim, ako se osjećaji tuge, depresije i anksioznosti pojavljuju u visokim intenzitetima ili ne prolaze, onda se svakako obrati liječniku/ci.

Kako se nositi s takvim osjećajima?

Najbezbolniji način nošenja s njima uključuje određene promjene u načinu života. Evo nekih savjeta:

- pokušaj masnu i brzu hranu zamijeniti hranom sa zdravim masnoćama

- pronađi vremena za tjelovježbu

- pokušaj maknuti misli gledanjem nekog filma, serije ili čitanjem knjige

- poradi na kvalitetnom snu micanjem elektronike bar sat vremena prije spavanja

 

U konačnici, plakanje prije i tijekom mjesečnice veoma je uobičajeno! Ako se ti osjećaji nastave i nakon mjesečnice, ili osjećaš da su nešto s čime ti se teško nositi, potraži savjet liječnika/ce!

 

Izvor