Kako održati prijateljstvo s povlasticama?

 

Možda ste u filmovima, serijama ili u svakidašnjem razgovoru čuli/e za termin prijatelji s povlasticama, a najjednostavnije rečeno, radi se o seksu bez obaveza, odnosno bez obaveza prema drugoj osobi u smislu romantične veze ili bilo kakve povezanosti kakvu veza implicira.

Prijateljstvo s povlasticama može značiti različite stvari za različite ljude: za neke to može biti s osobom koju su tek upoznali/e, dok je za druge takav dogovor moguć samo s osobom koju poznaju duže vremena, ili pak s prijateljem/icom. Često se dogodi da je sigurna osoba za seks upravo prijatelj/ica, pa otuda dolazi i sam naziv.

Neke osobe vole ideju seksa bez prtljage veze, i to je posve u redu! Međutim, takav dogovor može imati svoje izazove, a problemi se u takvim odnosima događaju najčešće kada se očekivanja počnu razlikovati. Upravo zato je komunikacija ključna, jer seks može utjecati na promjenu osjećaja i stava prema drugoj osobi.

Evo nekih savjeta na koje je potrebno obratiti pozornost kako bi prijateljstvo s povlasticama uopće moglo biti moguće:

#1 Definirajte postojeći odnos!

Ovo je jako važno! Dobar prijatelj ili prijateljica je ona osoba s kojom možeš biti potpuno iskren/a i tko te poznaje vjerojatno najbolje od svih. Šanse su da će se upravo takva osoba činiti kao sigurna osoba kada je u pitanju seks i prijateljstvo ovakve vrste. 

Prije svega, razmisli o tome kako će seks utjecati na vaš odnos i hoće li ga na neki način promijeniti? Razmisli i o tome hoće li nakon seksa prijateljstvo kakvo je postojalo biti moguće? Naravno, stvari su malo drugačije ako se radi o osobi koju ne poznaješ toliko dobro ili o osobi koju si tek upoznao/la.

U nekim slučajevima, jedna od osoba ući će u ovakav odnos s nadom ili ciljem da će jednog dana prijateljstvo s povlasticama preći u nešto više te je upravo zato jako važno komunicirati o ciljevima, potrebama i željama, a još je važnije da se oni poklapaju! Ako nisu usklađeni, to jednog dana može postati problem.

#2 Dogovorite se oko maženja i spavanja!

Želite se maziti nakon seksa? Je li u redu prespavati jedan kod drugoga? Nema ničeg lošeg u tome da u ovakvom odnosu jedna osoba provede noć kod druge, ili u maženju, no moguće je da ovakve stvari utječu na vaš odnos!

Ako je vaš dogovor takav, onda super, no moguće je da određene radnje koje su na granici prijateljskog i romantičnog odnosa budu zbunjujuće, stoga je komunikacija ključna!

#3 Dogovorite se oko stvari!

Da, stvari, poput četkice za zube, gela za tuširanje, odjeće... Pričajte o tome što je u redu držati u prostoru druge osobe. Nekim osobama je posve u redu da im prijatelj/ica s povlasticama u stanu ostavi četkicu za zube, dok je pak za neke druge to prelazak granice i korak ka zajedničkom životu  što je velik korak!

#4 Postavite pravila ponašanja u krugu drugih ljudi!

Razmislite koliko su vaši prijatelji/ce i ljudi s kojima se družite i komunicirate povezani. To je važno radi definiranja toga kako ćete se ponašati jedno prema drugome u prisustvu ostalih koji vas potencijalno poznaju - hoćete li biti otvoreni u vezi vašeg dogovora ili to želite držati za sebe? Kakav je vaš odnos na van? Također, jako je važno da se želje obje osobe poklapaju - npr. oboje želite vaše prijateljstvo s povlasticama održati tajnom ili pak oboje želite biti otvoreni oko toga. Ako je stvar otvorenosti, obavezno se dogovorite kome ćete reći a kome ne te što je sve dozvoljeno u javnosti, a što nije. Pričajte o granicama!

#5 Razmislite kako će izgledati vaš odnos kada ovakav dogovor jednom završi!

Uzmite u obzir raznorazne ishode: iz prijateljstva s povlasticama može se dogoditi ljubav, veza, svađa, prestanak komunikacije... A može i biti sve po starom. Neke osobe uspiju održati prijateljstvo nakon djela s povasticama, a nekima to i ne ide baš od ruke.

U duhu toga, razmislite koliko ste i na koji način međusobno povezani/e, živite li blizu, kako će izgledati vaša svakodnevica itd.

#6 Svako toliko provjerite jeste li on the same page

Seks može jako utjecati na emocije, ponašanje i osjećaje. Jako je važno održavati otvorenu komunikaciju te svako toliko porazgovarati je li dogovor kakav trenutno postoji još uvijek pogodan za sve uključene. Isto tako, svaka osoba treba se osjećati slobodnom napustiti ovakav dogovor kad god to želi, bez prisile i/ili ucjene!

#7 Razmisli i o svojim osjećajima i željama!

Istina, trebaš voditi brigu o osjećajima svog partnera/ice - ali i o svojima! Zapitaj se svako toliko je li ovakav dogovor u redu za tebe, paše li ti i jesi li sretan/na, je li to ono što sada želiš i trebaš. Ako da, odlično! No ako se dogodi da ti u jednom trenutku takav dogovor više ne odgovara, to je posve u redu te je to znak da je vrijeme za nešto drugo!

#8 Razgovarajte o zaštiti!

Briga oko trudnoće i spolno prenosivih bolesti zadnja je stvar koja vam je potrebna nakon seksa, stoga je najbolje razgovorom dogovoriti metodu kontracepcije koja svima najbolje odgovara te naravno, budite otvoreni i iskreni!

#9 Redovito se testirajte na spolno prenosive bolesti!

Čak i ako koristite barijerne metode zaštite, jako je važno redovito se tesitrati, pogovoto ako jedno drugom niste jedine osobe s kojima se seksate. Sigurnost uvijek treba biti na prvom mjestu, kao i komunikacija!

#10 Pričajte o seksu!

Kad je seks u igri, bitno je da ste oboje zadovoljni i da oboje uživate u njemu! Pričajte o vašim potrebama, željama, što volite, a što ne!

#11 Budite spremni na situaciju kada jedna osoba upozna nekog drugog!

Ako je vaše prijateljstvo s povlasticama jasno orjentirano isključivo na seks, lako je moguće da će jedno od vas nekog upoznati s kime/kojom će potencijalno poželjeti ući u vezu. To je jedna važna stvar o kojoj je potrebno tazgovarati kako na kraju ne bi bilo slomljenih srca!

 

Sve u svemu, ideja o seksu bez obaveza sigurno zvuči mnogima primamljivo, no naravno, nije tako lako kao što zvuči jer da bi bilo tako, važni su faktori poput otvorene komunikacije, postavljanja pravila i međusobnog poštivanja. Ne zaboravi na sebe i svoje osjećaje, kao i na osjećaje partnera/ice - bez obzira što je to 'samo seks', ponekad u praksi nije tako lagano odvojiti te dvije stvari. Jako je važno da naposlijetku svi uključeni imaju jednaka očekivanja!

 

Izvor