Je li poželjno vježbati tijekom menstruacije?

Mjesečnica je, iskustveno govoreći, čest razlog preskakanja treninga i tjelovježbe. No je li stvarno poželjno preskočiti tjelovježbu na te dane? Odvažimo pozitivne i negativne strane!

Benefiti

Tjelovježba je, jednostavno rečeno, dobra za tijelo! Iako je možda za vrijeme menstruacije to zadnje što nam se radi, zapravo ima velike benefite!

Tjelovježbom se otpuštaju endorfini, što znači da se osjećamo bolje i energičnije! Uz to, tjelovježba je odlična za smanjenje grčeva, bolova i nelagode tijekom menstruacije, što je još jedan veliki plus.

Uz to, cardio vježbe smanjuju osjećaj umora i bezvoljnosti, stoga 30ak minuta na dan (na kraće ali i dulje staze) može stvoriti dobru naviku i imati pozitivan utjecaj na tijelo!

Koje vježbe raditi?

Ovisno o vašim preferencijama i mogućnostima, ali i danu u ciklusu - opcija je mnogo! Primjerice, prvih par dana menstruacije obično je obilnije krvarenje, stoga se mnoge osobe odlučuju za neku laganiju vrstu aktivnosti kako bi se tijelo opustilo.

Joga i pilates super su za dane prije menstruacije upravo radi opuštanja tijela i smanjivanja nelagode predmenstrualnih grčeva.

Dizanje utega s laganijom kilažom te općenito vježbanje snage čest je odabir za one prve dane menstruacije, te vježbama snage poboljšavamo fleksibilnosti mišića i tjelesnu snagu općenito.

Hodanje, odnosno šetnja uvijek je opcija kako bi se otpustili endorfini i kako bismo potaknuli cirkulaciju krvi u tijelu.

Treba li neke vježbe izbjegavati?

Ako nema nikakvih problema ili nelagode, uvijek se možete držati svoje regularne rutine i tijekom menstruacije. Nema liste vježbi koju treba izbjegavati, te je najbolji savjet zapravo slušati svoje tijelo. Uvijek možete probati različite vrste tjelovježbi i vidjeti koja vam vrsta najviše odgovara!

Na jednu stvar treba obratiti pažnju a to je rizik od pretjerane tjelovježbe koja može dovesti do izostanka mjesečnice ili amenoreje!

Stoga, nema razloga da ne vježbate za vrijeme menstruacije jer postoji puno pozitivnih strana koje u krajnjoj liniji dovode do boljeg osjećaja i smanjenja boli i nelagode! Ali uvijek slušajte svoje tijelo!

 

Izvor