Je li normalno imati seksualne fantazije?

 

Mnogi ljudi maštaju o seksu, bilo da su to fantazije o grupnom seksu ili pak kako bi bilo biti u vezi s nekom slavnom osobom. Seksualne fantazije su erotske misli, ideje ili prizori koji u nama izazivaju uzbuđenje, a jedino ograničenje seksualnim fantazijama zapravo je mašta.

Što se događa kada se seksualne fantazije o kojima maštamo ne poklapaju sa onima koje često imamo prilike gledati u medijskim prikazima seksa?

Tada se može javiti osjećaj srama ili tjeskobe radi naših seskualnih fantazija jer ipak živimo u društvu koje je još uvijek podosta nabijeno određenim vrstama seksualnih normi. No istina je takva da je potpuno normalno i u redu imati fantazije koje nisu u skladu s društvenim normama.

Nema ništa loše u seksualnim fantazijama, kakve god one bile*! One su doslovno samo misli i one su u redu, bez obzira koliko se drugačije od norme osjećali.

* Ako smatrate da su vaše fantazije uznemirujuće ili vam prekomjerno utječu na svakodnevni život, ili ako pak mislite da biste mogli povrijediti sebe ili nekoga drugoga, razgovarajte sa stručnom osobom ili terapeutom/kinjom!

Dobra je stvar to što nikada ne morate djelovati prema svojim seksualnim fantazijama ako to ne želite! Neki scenariji bi mogli biti totalno primamljivi u našim glavama, ali zapravo ih ne bismo htjeli provesti u stvarnom životu. Sama činjenica da je nešto tabu ili se protivi određenim moralnim vrijednostima ili normama samo po sebi može biti ono što to čini tako privlačnim.

Naposljetku, možete odabrati hoćete li ili nećete dijeliti svoje seksualne fantazije s nekim drugim. Odluka da ih podijelite može biti zastrašujuća jer to može voditi u osjećaj ranjivosti ili izloženosti, ali isto tako razgovor ili dijeljenje fantazija sa partnerom/icom ili nekom bliskom osobom može dovesti do zanimljivih iskustava te može biti prilika za izgradnju intime i uzajamnog osjećaja povjerenja.

Ako vam je važno istražiti svoje fantazije onda će dijeljenje toga u nekom momentu doći na red, a tada morate uzeti u obizir to da oni možda neće dijeliti te fantazije ili ih možda neće htjeti ostvariti s vama - što je posve u redu! Svačija je individualna odluka što i kako želi raditi s drugima, no ako vaš partner/ica reagira tako da vas posrami ili osudi, to je druga priča. Možda biste trebali razmisliti je li to netko s kim želite biti u vezi...

 

Izvor