Je li jednoličan seks nužno loš i dosadan seks?

 

Neovisno o tome seksamo li se s mnogo različitih osoba ili s jednom duže vrijeme, mnogi filmovi, serije ili senzacionalni članci vole prikazivati šok i nevjericu ako netko ima jednoličan seks.

Poruka, iako često dobro skrivena, često zvuči ovako:

„Ako se seksate samo jednom tjedno ili jednom mjesečno, uvijek u istoj poziciji, nikada niste probali igračke, niste eksperimentirali s pozicijama, odjećom, igrom i pričanjem i dominacijom – to odmah znači da je tvoj seksualni život dosadan, isprazan, nedovoljan i dakle, nije dobar.“

Zašto je to apsolutna glupost bez logičnog temelja?

Zato što seks nije aktivnost koja ima predodređene kriterije i uvjete koje se moraju ispuniti. Niti je jedan oblik seksa svima dobar – zato niti izmjene i eksperimentacije nisu svima potrebne. Korištenje igračaka neće poboljšati seks za osobe koje nemaju posebnu želju koristiti ih ili im je seks bez igračaka odličan sam po sebi. Isti princip se odnosi na dominaciju, analni seks, Kamasutru i oblačenje u kožnjake i visoke pete.

Ako zbog filmova s lošim šalama ili nepromišljenih komentara prijatelja osjetiš neugodu oko vlastitog seksualnog života, pitaj se sljedeće:

Osjećam li se zadovoljno sa svojim seksualnim životom?

Ako je tvoj odgovor da – to je odlično! I ne moraš osjećati ekstaze kada razmišljaš o svojem seksualnom životu dok si na kavi s prijateljima, to je samo seks. Ne mora biti najvažniji dio tvojeg života! Ako je tvoj odgovor ne, porazgovaraj sa svojim partnerom/icom i zajedno pokušajte pronaći načine da se osjećaš zadovoljnije. Pitaj se što ti nedostaje, što ti smeta i što možeš ti i tvoj/a partner/ica učiniti po tom pitanju.

Očekuje li moj partner/ica neke promjene?

Ako da, trebaju to i reći, a ti ih možeš pitati! Osjećaš li nesigurnost u svoje znanje odgovora na ovo pitanje, popričaj o seksu sa svojim parterima!

Želim li nešto izmijeniti?

Ako da, istraži što te privlači! Razgovaraj s partnerom/icom, pričajte o tome što vas zanima i privlači, a što vas odbija. Ako se možeš seksati s njima, razgovor o seksu bi trebao biti opušten i ugodan! Na kraju krajeva, pričate o vašim tijelima, osjećajima i iskustvima koje dijelite, a razgovorom ih možete učiniti još boljima!

Planiram li se seksati s ovim osobama kojima se oblik i učestalost mojeg seksa ne sviđa?

Ako se ne planiraš seksati s osobama koje su glasne o tome kako tvoj seks nije zadovoljavajući njihovoj viziji seksa, vjerojatno se ne trebaš prilagoditi njihovim željama. A ako se planiraš prilagoditi zbog nečije želje i probati nešto novo, uvijek se usmjeri na to da svima (pa tako i tebi!) treba biti ugodno! Probaj nešto zato što želiš iskusiti nešto novo s partnerom/icom što veseli tebe ili njih, ali nemoj ugroziti svoje blagostanje i zdravlje zbog želje koja vjerojatno neće preokrenuti život naglavačke.