Je li intima bez seksa moguća?

Definicija intime ne mora i ne znači uvijek seks (bilo oralni, vaginalni ili analni).

Sjetite se trenutaka s vašom osobom koja nije uključivala seks - zasigurno je bilo momenata gdje ste otkrivali stvari jedno o drugom koje su vas zbližile i pomoću kojih ste se upoznali na jednoj dubljoj razini, a pritom seks nije bio ni na vidiku. 

Intima je uvijek moguća bez seksa, i to čak i fizička. Mo može biti primjerice maženje ili ljubljenje, ali isto tako može biti i nefizička, poput razgovora i dijeljenja iskustava.

Intimnost je kada dvoje ljudi mogu biti ono što jesu i dijeliti svoje misli, osjećaje i emocije i biti ranjivi bez straha da će im se druga osoba smijati, izrugivati ili osuđivati. Ona je važan element u gotovo svakoj zdravoj vezi koja uključuje dijeljenje osjećaja i postizanje emocionalne bliskosti s drugom osobom.

Kada je riječ o emocionalnoj intimnosti, često se uz nju veže i olakšan osjećaj fizičke intime, koja ponavljamo, nije nužno seksualna. Seks dakako može biti dio intimnog odnosa, ali isto tako prijateljski i drugi odnosi mogu biti intimni.

Konačno, sasvim je prirodno željeti romantičnu intimnost, ali ne i seksualnu intimnost (primjerice, mnogim aseksualnim osobama).

Kod postizanja intime bilo kakve vrste, nužan je otvoren i iskren razgovor, pogotovo prije nego stvari psotanu fizičke (ako postanu). U tom razgovoru važno je izreći i biti veoma jasni oko toga kakva je vrsta dodirivanja dopuštena, a što zabranjeno. Na primjer, je li ljubljenje u redu, ali nije i drugo dodirivanje? Je li dodirivanje iznad struka u redu, ali ne i ispod?

Ako se ne želite seksati, ali želite biti fizički, trebate poštivati želju osobe koja ne želi seks (i obratno, druga osoba treba poštivati vašu ako tako želite).