Higijena penisa, miris genitalija i okus sperme

O intimnoj higijeni oko vulve i vagine mnogo toga je već rečeno i napisano, no higijena penisa se često uzima zdravo za gotovo. Znojenje, uriniranje i nepravilna prehrana utječu na pojavu neugodnih mirisa i upala kod oba spola, ali zbog drugačijih bioloških karakteristika genitalija zahtjevaju različit pristup.

Područje prepona intenzivnije se znoji nego ostatak tijela. To je zbog brojnih lojnih i znojnih žlijezda, a i stoga što je to područje kod većine prekriveno gušćom dlakom nego one na ostatku tijela. Također, ne smijemo zaboraviti kako je čak i u vrućim danima to područje prekriveno s više slojeva odjeće. Znoj u kombinaciji s ostacima genitalnih sekreta stvara idealno okruženje za rast bakterija i mikroba koji uzrokuju neugodan miris.

Nedostatak pažnje o higijeni uvijek povećava rizik od razvoja bakterijskih i gljivičnih infekcija i upala. Pravilna intimna briga čuva i zdravlje seksualnog partnera.

Kako se pravilno brinuti o intimnom području?

Održavanje intimne higijene potrebno je raditi svakodnevno. Pranje intimnog područja parfumiranim gelovima za tijelo nije preporučljivo jer takvi agresivni preparati uništavaju prirodnu bakterijsku floru koja štiti spolne organe od infekcije. Također, jači sapuni mogu iziritirati otvor mokraćnog kanala što se očituje u blagom peckanju i oticanju. To nije ništa opasno i proći će s vremenom, ali je neugodno te je stoga nužno dobro se i temeljito isprati, pogotovo glavić.

Intimne dijelove tijela najbolje je prati rukama jer se na spužvama nakupljaju bakterije, a i njihova gruba tekstura može oštetiti osjetljivu kožu tog područja.

Ispod prepucija penisa nakuplja se bjelkasto žućkasta nakupina – smegma, pa je potrebno povući kožicu, može se nasapunati proizvodom namijenjenim za intimnu njegu i dobro isprati vodom koja ne smije biti prevruća, ali i sama voda je dovoljna. Prije oblačenja se dobro obrišite, pogotovo glavić, jer vlaga koja će se zadržati ispod prepucija može opet brzo potaknuti rast bakterija i razvoj neugodnih mirisa.

Posebnu pažnju posvetite nakon uriniranja. Otresanjem vjerojatno nećete uspjeti baš svaku zaostalu kapljicu pa je ipak preporučljivo obrisati se. Posebice ukoliko imate problema s prostatom ili upalama urinarnog trakta jer tada dio urina može zaostati i u mokraćovodu i polako kapati van kako se krećete. Zaostali urin će s vremenom izazvati neugodan miris i potaknuti razvoj bakterija, pogotovo ispod prepucija.

Ukoliko je vruće vani ili se mnogo fizički krećete (pogotovo ako se bavite vožnjom bicikla, trčanjem i planinarenjem), obucite prozračnu odjeću i donje rublje. Neugodni mirisi na tom području se mogu pojaviti ne od samih genitalije već od prepona i bedara gdje se mogu stvoriti ojedine zbog trljanja kože o kožu. Kako biste to spriječili i liječili koristite specijalne kreme i masti protiv ojedina. Također, dijelove kože koje osjećate da se trljaju možete namazati malom količinom vazelina kako biste smanjili trenje i pružili tkivu priliku za bolji oporavak.

Što s dlačicama?

Mnogi ne uklanjaju dlačice, no pažljivije održavana intimna frizura svakako ima svojih prednosti.

Odstranjivanjem dlačica smanjuje se zadržavanje neugodnih mirisa i omogućuje se lakše održavanje higijene. Partner/ica će imati bolji pristup penisu, a kod oralnog seksa neće biti muke s dlačicama koje zalutaju u usta. Također, uklanjanje dlačica vizualno povećava penis, što je željeni efekt za neke.

Koža na intimnom području je vrlo osjetljiva i nježna, pa je potrebno naći adekvatnu metodu za uklanjanje dlačica, ako se odlučiš da to želiš. Brijanje je najbrža i najbezbolnija metoda. Za potpuno gladak osjećaj potrebno je redovito brijati željeno područje, no učestalo brijanje može nadražiti kožu, te može doći do urastanja dlaka i nastajanja prištića. Vosak daje dugotrajnije rezultate i dlačice krenu rasti tek nakon dva tjedna, ali zahtjeva visoku toleranciju na bol te, poput brijanja, može nadražiti kožu.

Aparati za podrezivanje dlačica (trimeri) neće nadražiti kožu, ali njime dlačice možete jedino skratiti, ne i u potpunosti ukloniti. Time ćete intimno područje držati urednim na najjednostavniji način, tako da je ova metoda svakako preporučljiva.

Kako poboljšati miris i okus sperme?

Sperma ima specifičan miris i okus koji varira od osobe do osobe. Opisuje se kako je gorkog, slatkastog te pomalo slanog okusa.

Lubrikanti s okusom mogu zamaskirati okus sperme, dok se životnim i prehrambenim navikama može do neke mjere promijeniti okus. Iako nema dovoljno opsežnih istraživanja koja pokazuju povezanost između prehrane i okusa sperme, prehrana utječe na miris znoja, mokraće, mlijeka dojke i drugih tjelesnih tekućina, pa možemo pretpostaviti da može utjecati i na okus sperme. Također, mnogi imaju osobna iskustva i strastveno se zalažu za utjecajnost prehrane i specifičnih namirnica na njihov miris i okus.

Za početak preporučuje se izbjegavanje alkohola, kofeina, cigareta i droge kao i namirnica koje mogu utjecati na miris tijela – šparoge, luka, češnjaka, brokule, crvenog mesa i mliječnih proizvoda.

Poželjan je povećan unos namirnica koje pomažu čišćenju organizma poput vode, limuna, celera, peršina, zelenog čaja, cimeta i mente. Sok od ananasa i brusnice, ali i drugi prirodni napici od voća i povrća djelovat će pogodno na okus sperme, kao i na opće zdravlje pa ih svakako nije na odmet uvrstiti u prehranu.

 

 

Članak je preuzet i djelomice prilagođen u svrhu inkluzije s bloga Libido.hr.