Imaju li kondomi rok trajanja?

Generalno govoreći, rok trajanja kondoma je između 1 i 5 godina, ovisno o vrsti materijala od kojeg su napravljeni i o uvijetima u kojima se čuvaju!

Zašto kondomi imaju uopće rok trajanja?

Fer pitanje. A evo i odgovora: materijal od kojeg je kondom napravljen diktira njegov rok trajanja! Stvar je u tome da neki materijali bolje podnose starenje od drugih. Tako primjerice kondomi od lateksa bez spermicida imaju procjenjen rok trajanja 5 godina, a isti ti samo sa spermicidom traju do maksimalno 3 godine jer spermicid tijekom vremena može oštetiti lateks.

Ove procjene važe pod uvjetom da se kondomi pravilno čuvaju i štite od vanjskih utjecaja i oštećenja, što itekako može utjecati na kondom i njegovu uporabljivost i efektivnost u zaštiti. Visoke temperature i vlaga mogu oštetiti kako omot kondoma tako i sam kondom, ali i držanje kondoma u neprikaldnim mjestima poput novčanika, džepova, automobila torbice i slično.. Kondome je preporučljivo čuvati na suhom i hladnom mjestu.

Gdje piše rok trajanja kondoma?

Rok trajanja uvijek je otisnut na kutijici kondoma, a često i na individualnom omotu. Osim roka, prije korištenja obavezno provjerite je li omot ili sam kondom na ikojem jestu oštećen, otvaran i slično, Ako je, nemojte ga koristiti!

Također, nije loše pri kupnji provjeriti rok trajanja na kutijici!

Može li se koristiti kondom kojem je prošao rok trajanja?

To nije nikako preporučljivo! Mnoge osobe odluče ignorirati rok trajanja kondoma i koristiti ga i nakon roka, ali važno je znati da to nipošto nije dobra ideja jer tada kondomi ne pružaju visoku zaštitu od trudnoće i spolno prenosivih bolesti!

To ne znači da je bolja opcija seks bez kondoma ili zaštite, već je najbolja opcija kupiti kondome s ispravnim rokom trajanja kako bi činili ono za što su namijenjeni - pružati zaštitu!

 

 Izvor