Higijena genitalija: vulva

Higijena genitalija važna je za svih (penisi i vulve), a danas ćemo pričati o rutini održavanja higijene vulve i genitalnog područja koji ju okružuje! Podsjetnik: vulva označava vanjski dio genitalije (dlake, unutarnje i vanjske usne, klitoris i vestibulum (sam ulaz u rodnicu)).

Zašto je važna gentalna higijena?

Ona je važna iz istog razloga kao i pranje zubiju - primarno radi održavanja zdravlja!

Razviti rutinu održavanja higijene genitalija jako je važno i preporučljivo ju je razviti što prije (bez obzira na to seksamo li se ili ne).

Kako izgleda (poželjna) higijenska rutina?

#1 Prehrana

Istina je ono da sve kreće od prehrane! Našem tijelu potrebna je optimalna količina raznih nutrijenata i vitamina kako bi funkcioniralo, a disbalans u prehrani itekako se može odraziti na zdravlje genitalija (primjerice, visok unos šećera i ugljikohidrata može pospješiti razvoj gljivica). Poželjno je da prehrana bude obogaćena antioksidansima, vitaminima, proteinima i probioticima.

#2 Čišćenje

Dok se tuširaš: jako je važno da ne čistiš vaginu izunutra, jer vagina je fantastičan unutrašni organ kojem ne treba vanjsko čišćenje (drugim riječima - bez doucheva)! Iscjedak, ukoliko nema jak i neugodan miris i ako je bijelo žute boje, posve je normalna stvar i dio menstrualnog ciklusa.

Vulva, s druge strane, čini vanjski dio genitalija i ne čisti se sama, pa se tu ipak trebamo malo potruditi u razvijanju rutine čišćenja, te ju je potrebno prati kao i svaki drugi dio tijela. Preporuča se korištenje blagog sapuna/gela bez parfema i mirisa, te su vam za čišćenje vuve dovoljni prsti!

Nakon korištenja WC-a: jako je važno da nakon obavljanja nužde odvojeno brišete predio vulve i anusa, kako ne bi došlo do prijenosa bakterija s anusa na dio uretre. Ako je samo mokrene u pitanju, obavezno upamtite smjer od napred prema iza!

Nakon seksa: obavezno se popiški! Mokrenje služi izbacivanju eventualnih bakterija koje su migrirale u uretru tijekom seksa, a to pomaže u smanjenju rizika za upalu mjehura.

Ako je potrebno, lagano ispiranje vodom dovoljno je za osvježiti područje.

Dlake: skidanje dlaka (ili puštanje kako jesu) potpuno je na vama, no dlake imaju funkciju zaštite delikatne kože vulve od trenja tijekom seksa i drugih iritansa. Ako skidaš dlake, upamti - samo nježno, jer koža genitalija osjetljiva je i nježna, i pazi na porezotine i ozljede!ž

Iritacija: ako se dogodi iritacija na koži, izbjegavaj korištenje preparata s mirisima i parfemima. Ako i daljene prolazi, obrati se svojem ginekologu/inji.

Promatraj situaciju: nemoj se sramiti svoje vulve, ona je dio tijela kao i svaki drugi! Ako reedovito promatraš situaciju genitalija, najprije ćeš tako primjetiti ako nešto ne štima. Gledaj, pipaj i prati mirise!

Treba li promjeniti rutinu?

Ovo gore navedeno je neka klasična rutina, no ako primjetiš da nešto smeta ili nije u redu, to je znak da se neki korak mora promjeniti.

Isto tako, ako postaneš seksualno aktivna osoba, velik dio higijene i zdravlja je uvijek biti pod zaštitom od spolno prenosivih bolesti (što znači adekvatnu zaštitu pri seksu u smislu uporabe kondoma) i redovita testiranja ako postoji mala sumnja na neku od bolesti.

 

Zdravlje genitalija uvijek treba biti prioritet, a redovito održavanje higijene čini značajnu razliku u minimiziranju raznih rizika. Upamti: vagina se ne čisti, vulva da! Ako primjetiš da je nešto neobično u mirisu, na dodir ili izgled, obrati se za savjet liječniku/ci.

 

Izvor