Grudi - osnovne činjenice i mitovi

Ljudske grudi su načinjene od vezivnog i masnog tkiva. One osobe s maternicom, u svojim grudima također imaju žlijezde koje nakon poticaja određenih hormona mogu lučiti mlijeko koje je hranjivo za dojenče (malo dijete koje se još doji, odnosno siše mlijeko iz dojke) te kanaliće koji to mlijeko dovode do bradavice. Grudi se nalaze na prsnom košu i s tijelom ih povezuju ligamenti.


Grudi nemaju mišiće. Oblik i veličina grudi je stvorena žlijezdama i masnim tkivom, ali količina i izraženost mišića ispod grudi utječe na njihov izgled uglavnom u manjoj mjeri.

Dio grudi koji je tamniji i okružuje bradavicu se naziva aerola. Ta koža, kao i bradavica, je osjetljivija na zrake sunce (poput naših usnica i vulve) te je dobro zaštiti ih od izravnog izlaganja suncu.


Mnogi imaju i malene kvržice na aeroli koje se nazivaju Montgomeryjeve žlijezde. Većina bradavica je pomalo istaknuta na koži, pogotovo kada je osoba u stanju uzbuđenosti ili im je hladno, ali neke osobe imaju bradavice koje su uvučene prema unutrašnjosti grudi – i to je normalni oblik grudi i bradavice. Jedino ako se to izokretanje dogodi odjednom, tada je potencijalna naznaka da nešto nije u redu sa zdravljem.


Veličina aerole nije nužno povezana s veličinom grudi. Male grudi mogu imati velike aerole, velike grudi male. Aerole su najčešće dosta simetrične veličine, ali položaj može biti asimetričan u izgledu samog tijela ako grudi nisu simetrične, što je najčešća realnost.


Normalno je i veoma često da je jedna strana grudi veća ili drugačijeg oblika od druge, pogotovo tijekom puberteta i rasta. Ako jedna strana naglo postane veća, pogotovo ako vjeruješ da je period rasta gotov i pojave se i drugi simptomi poput boli, promjene boje kože, osjetljivosti na dodir i kvržice ispod kože – javi se liječniku što prije.


Grudi mogu biti mnogo različitih oblika: neke izgledaju okruglo, u obliku lopte, neke su više trokutastog oblika. Osobe koje imaju vrlo malene grudi, možda je oblik samo malo primjetan ili samo su bradavice ili aerola istaknute.


Neke osobe imaju grudi koje izgledaju više poput cilindra i dugačke su, što je naznaka da imaju manje žlijezdi – što je također normalan oblik grudi.


Nijedan oblik grudi nije više ili manje funkcionalan, lijep ili bolji od drugog.

Neke osobe preferiraju određene oblike i izgled grudi od drugih, ali to ne znači da tvoje nisu lijepe ili su ljepše od drugih samo zbog mišljenja tih osoba. Isto tako neki više vole kovrčavu i tamnu kosu, a drugi svjetlu i ravnu – i obje varijacije i sve kombinacije i nijanse između su i dalje lijepe.


Zbog toga što odnosi i razine hormona u našem tijelu (pogotovo estrogena, progesterona i testosterona) utječu na osjetljivost i veličinu naših grudi, neke osobe mogu primijetiti blage promjene u tim aspektima svojih prsa tijekom jednog mjesečnog ciklusa.


U najvećem dijelu je izgled i veličina grudi određen genetikom, ali zbog toga što je naslijeđena kombinacija gena uvijek toliko jedinstvena, moguće je da jedna osoba ima grudi koje uopće ne liče grudima drugih u istoj obitelji.


Mitovi o grudima


Simetrično znači zdravo – apsolutna laž. Simetrija u ljudskom tijelu je izuzetno rijetka, pogotovo apsolutna, trajna i u području prsa. Asimetrija je češća, zdrava i podjednako lijepa. Zdravo znači: bez naglih i neugodnih promjena na koži ili u obliku, bez neugodnih bolova, novih kvržica i osjetljivosti iako zbog hormonalnih promjena ponekad i to može biti normalno i zdravo – potrebno je mišljenje zdravstvenog djelatnika u jasnom određivanju toga.


Grudnjaci su potrebni za zdravlje i određen izgled – neistina! I dalje ne postoje nikakve studije koje pokazuju da grudnjaci umanjuju rizik raka ili spuštanje grudi zbog starenja. Grudnjak se nosi samo ako nam je ugodan i to je individualni odabir koji bi svatko trebao uraditi za sebe. Iako, sportski grudnjaci koji nam odgovaraju tijelu na ispravan način uzrokuju manje odskakanja grudi i posljedičnog istezanja kože, a manjak toga tijekom aktivnosti može malo utjecati na izgled grudi.


Dodatci prehrani, gelovi i kreme za rast grudi – ne postoje! Uštedi novce i zaštiti svoje zdravlje. Ako određeni proizvod zaista uzrokuje „povećanje“ grudi, to znači da zapravo uzrokuje oticanje određenih dijelova grudi, davajući privremen izgled povećanja, ali je jako opasno korištenje tih preparata za dugoročno zdravlje.


Silikonski umetci su 100% sigurni i traju zauvijek – nisu i ne traju toliko! Iako su mnogo sigurniji nego su bili prije, te operacije nose određene rizike kao i svaka druga operacija te veliki dio tih operacija završi u komplikacijama unutar prve tri godine nakon zahvata. Također je potrebno redovno odlaziti na ponovne zahvate svakih nekoliko godina kako bi se umetci izmijenili. Ako se odlučiš na uvećanje grudi, temeljito istraži ustanove u koje želiš otići, upoznaj se sa svim rizicima i posljedicama i pripremi se na sve što će biti potrebno da zaštitiš svoje zdravlje.


Svaki materijal i oblik grudnjaka je dobar – nope! Postoji mnogo različitih oblika grudnjaka raznih materijala i estetike. Istraži taj svijet i otkrij koji je najudobniji i posljedično najdugotrajniji za tebe.


Ne smiješ nositi grudnjak tijekom spavanja – smiješ! Ali dobro je izbjegavati one sa žicom, zbog toga što bilo što tvrdo i nefleksibilno nije prikladno za naše tijelo tijekom sna – mi se izvijamo, okrećemo, tijelo se opušta i težina je na jednoj strani tijela. Ako želiš nositi grudnjak tijekom spavanja, dobro je potražiti neki pamučni (zbog zdravijeg utjecaja na kožu) koji je mekani i bez žice.


Tjelovježbom možeš povećati grudi – nein! Možeš povećati prsa na kojima se nalaze grudi, ali same grudi ne možeš tjelovježbom uvećati jer su načinjene od masnog tkiva, a ne mišića. Zapravo, određenom tjelovježbom i generalnim gubitkom tjelesne težine poneki mogu smanjiti veličinu grudi – zbog toga što tada umanjujemo masno tkivo i postotak mišića postaje veći.


Rak grudi je genetički naslijeđen – iako postoje određeni geni koji povećavaj rizik za razvoj raka grudi, većina slučajeva raka grudi je spontana i nepovezana s genetičkom slikom osobe. Zbog toga je važno redovito pregledavati vlastite grudi i odlaziti barem jednom godišnje na pregled kod zdravstvenog djelatnika i radiologa kako bi se opipale stručnom rukom i pregledale ultrazvukom.