Grudi i menstruacija: zašto su netom prije veće?

Lagano nateknute i bolne grudi prije mensturacije nisu ništa novo, jer je činjenica da se tijekom menstrualnog ciklusa grudi mijenjaju, i to primarno zbog svih hormonalnih promjena koje se tijekom ciklusa odvijaju u našem tijelu.

 

Ovisno o dobu u ciklusu, događaju se promjene u veličini grudi i tome kakve su na dodir (primjerice, jesu li jako osjetljive, tvrđe i slično).

Tako u lutealnoj fazi ciklusa, ona koja nastupa nakon ovulacije i traje do kraja ciklusa, grudi obično budu povećane. Tada je hormon estrogen u porastu, koji uzrokuje rast mliječnih žlijezda, zbog čega grudi vidno otiču.

Kako se bliži vrijeme menstruacije, nije neobično da grudi postanu jako osjetljive na dodir, te da u njima osjetite kvržice. One su prolazne i ovdje nema razloga za zabrinutost, no ipak, ako se kvržice ne maknu, ili ako primijetite sverbež, iscjedak iz bradavica, povišenu tjelesnu temperaturu i slično, tada se javite liječniku/ci.

Ako se trudnoća ne desi i nakon što prođe mjesečnica, tada se grudi vraćaju na svoju uobičajenu veličinu.

Sve u svemu, posve je normalno da se grudi tijekom menstualnog ciklusa mijenjaju, a hormonalne promjene koje se odvijaju u vašem tijelu mogu uzrokovati promjene i u grudima. 

Izvor