Gljivična infekcija na penisu - što učiniti?

Gljivična infekcija često se smatra isključivo vaginalnim neželjenim posjetiteljem, ali gljivice mogu doći i na penis!

Gljivična infekcija penisa - ili stručno rečeno, kandidijaza penisa naziv je za stanje prouzročeno pretjeranim rastom gljivice Candida albicans. Kao i kod svake kandidijaze, odnosno gljivične infekcije, potrebno je djelovati što prije kako biste preduhitrili bolne i neugodne simptome.

Zbog čega se javlja?

Gljivičnu infekciju uzrokuje, kao što smo napisale, prekomjeran rast Candide koja je inače u tijelu prisutna, a pojaviti se može nakon seksa s osobom koja ima vaginalnu gljivičnu infekciju, dok osim nezaštićenog seksualnog odnosa uzroci mogu biti loša higijena u vidu nedovoljno čestog pranja genitalija, uzimanje antibiotika, oslabljeni imunitet, nošenje mokre ili vlažne odjeće, određeni sapuni i gelovi za tuširanje...

Koji su simptomi?

Neki od najčešćih simptoma gljivične infekcije penisa su svrbež, crvenilo, bol i suhoća glavića, nerijetko popraćeni sićušnim crvenim mrljicama. Također, jedan od učestalih simptoma može biti gust, bijeli iscjedak ispod prepucija, kao i poteškoće s povlačenjem kožice, peckanje tijekom mokrenja te bol ili nelagoda tijekom seksa.

Brzinskim pregledom liječnik/ca ili urolog/inja može dijagnosticirati stanje, stoga ako bilo što slično primijetite, što prije se obratite stručnjaku/inji kako biste počeli proces liječenja.

Kako se kandidijaza tretira?

U većini slučajeva gljivična infekcija liječi se antifungalnim mastima i kremama, te je većina njih dostupna bez recepta. Ozbiljnije ili dugotrajnije infekcije mogu zahtijevati lijekove koji se izdaju na recept. Liječenje obično traje od tjedan do dva. Tijekom perioda liječenja preporuka je pričekati sa spolnim odnosima kako ne bi došlo do infekcije druge osobe ili pak iritacija.

Kako spriječiti gljivičnu infekciju penisa?

Kako biste smanjili rizik od dobivanja gljivične infekcije ili njezinog prenošenja, koristite kondome te obavezno održavajte higijenu genitalija.

Izvor