Da sam barem znala o endometriozi  

 

Endometrioza je stanje za koje se vjeruje da pogađa otprilike jednu od desetero osoba koje imaju maternicu. Ovo stanje je dakle vrlo često, a i vrlo je bolno. Zbog endometrioze, tkivo slično onome što raste unutar maternice i koje inače bude redovito izbačeno u obliku krvi tijekom menstruacije, raste drugdje oko organa u tijelu. Najviše utječe na maternicu, jajnike, crijeva, mjehur, dijafragmu, ali može biti pronađeno čak i unutar pluća ili oko mozga ili bilo gdje drugdje u tijelu.

Za Jane, prve simptome endometrioze je počela doživljavati kada je bila tinejdžerica. Imala je obilna krvarenja tijekom menstruacije i često je izostajale iz škole zbog menstruacije, ali je mislila da je to normalno- kao i mnogi koji se nose s bolnim menstruacijama i svim migrenama, nesvjesticama, povraćanjem i proljevima koji mogu doći s njome, iako ne bi trebali. Kada je ušla u svoje dvadesete, počela je doživljavati intenzivnu, oštru bol koja se prodirala iz zdjelice sve do njezinog stopala. Boljelo je do te mjere da je počela šepati pri hodanju sa samo dvadeset godina.

Počela je odlaziti različitim ginekolozima da pokuša saznati i shvatiti što se događa s njezinim zdravljem. Doživjela je mnogo odbijanja u ovom procesu i neugodnih komentara. Neki od komentara su bili: „Ne mogu to liječiti, trebala bi samo napraviti histerektomiju (ukloniti maternicu)“ kada je imala samo 21 godinu. Nešto što joj je više puta bilo rečeno osim toga, što je često rečeno osobama s endometriozom, je da bi trebala zatrudnjeti u svrhu pokušaja da se endometrioza izliječi „prirodno“. Ali ona svakako niti to nije htjela, i dalje je imala samo 21 godinu. Niti su trudnoća i porod lijek za endometriozu. Premda mali broj osoba doživi malu promjenu u simptomima nakon poroda, a endometrioza pauzira svoje smetnje tijekom same trudnoće, većini se bolovi i problemi vrate nakon poroda.

Kada je napunila 26 godina, nakon samostalnih pokušaja da si pomogne zdravom prehranom i isprobavanjem hormonalne kontracepcije, i dalje je bila u toliko intenzivnim bolovima da je postala depresivna od cijele borbe s vlastitim zdravljem. Tada je odlučila da želi učiniti operativni zahvat kojim bi se tkivo stvoreno zbog endometrioze izvadilo iz tijela.

Otprilike godinu i 6 mjeseci nakon operacije, mogla je u potpunosti primijetiti drastičnu razliku. Nije bila u stalnim bolovima, mogla je stajati duže od 30 minuta, nije morala provoditi toliko vremena u krevetu ispod termofora, a također je primijetila razliku u samoj sebi i koliki je utjecaj ta bol imala na njezinu sreću i zadovoljstvo općenito.

Savjet koji Jane želi podijeliti, ako sumnjaš da se nosiš s endometriozom i njezinim simptomima, je da potražiš liječnika koji poznaje problem i što učiniti po pitanju tog problema. Inače, kaže Jane, ljudi će samo pokušati riješiti te se i otjerati te iz svojeg ureda. Istaknule bismo ovdje da to prebacivanje na druge liječnike ili specijaliste nije nužno iz zlonamjere ili nekakve lijenosti liječnika, već iz neznanja same osobe kako se nositi s tim problemom i kako ti pomoći. Endometrioza ipak je komplicirano stanje za liječiti, a neki liječnici zbog svakakvih razloga čak niti ne vjeruju u ovo stanje, ako su uopće bili upoznati s ovom, veoma realnom, dijagnozom.

Korake koje ti mi savjetujemu da učiniš po pitanju potrage tog liječnika jest da možeš istražiti grupe na društvenim mrežama poput Facebook-a i Reddita na temu endometrioze, one regionalne i na hrvatskom jeziku. Isto tako možeš istražiti i one na engleskom jeziku ili drugom stranom jeziku ako ti to nije jezična prepreka. U takvim grupama možeš pronaći savjete i podršku od drugih koji se nose s problemima poput tebe, ali i preporuke za liječnike, kada pričamo o grupama koje čine osobe u tvojoj regiji.

Također možeš pitati svojeg odabranog liječnika opće prakse ako su upoznati s endometriozom ili znaju nekoga u struci i tvojoj regiji tko je, da ti daju uputnicu za specijalistički pregled. Isti razgovor možeš imati i s ginekologom. Možeš ih i zamoliti da se raspitaju među kolegama ako netko drugi poznaje nekoga stručnog u temi endometrioze, kao što se i ti možeš raspitati među prijateljima, obitelji i poznatima o tome znaju li nekoga tko je možda dobio dijagnozu endometrioze ili poznaju ginekologa ili drugog stručnjaka koji bi mogao biti od pomoći.

Ako odlučiš isprobati različite preporuke oko prehrane i tjelesne aktivnosti bez vodstva zdravstvenog djelatnika, svakako te podsjećamo da pripaziš da nijednu promjenu ne učiniš prenaglo, da ne riskiraš zdravlje dodatno veoma restriktivnim dijetama (ograničavajućim odnosno onima koje zahtijevaju izbacivanje velikih grupa namirnica iz prehrane) i da ne mijenjaš razinu tjelesne aktivnosti u drastičnoj mjeri u kratkom vremenu. Nagle promjene u navikama prehrane i tjelesne aktivnosti mogu poremetiti probavu i hormonalni rad tijela, što može dovesti do pogoršanja problema ili novih poremećaja. Provjeravaj svaku informaciju u pouzdanim izvorima, pogotovo one pronađene na Internetu i rečene od strane nestručne osobe, makar i dobronamjerne nestručne osobe. Pripazi i s čajevima – zaista mogu utjecati na hormone pa tako i napraviti štetu koliko mogu i pomoći!

Iz vlastitog iskustva znamo koliko je primamljivo probati nešto novo što nudi olakšanje, pogotovo kroničnih problema, makar zvučalo bezazleno i glupo, ali zaista se treba suzdržati i zaštititi se. I kada god možeš, savjetovati se sa zdravstvenim stručnjakom.

 

 Jane i njezino iskustvo možeš pronaći ovdje.