Brzinske činjenice o kontracepcijskom flasteru

Kontracepcijski flaster jedna je od metoda sprječavanja trudnoće, odnosno vrsta kontracepcije koja funkcionira na veoma jednostavan princip: nakon što se flaster zalijepi za kožu, ispušta hormone koji sprječavaju jajnike u otpuštanju jajnih stanica. Također, hormoni utječu i na cervikalnu sluz te ju zgušnjavaju, što pomaže spriječiti spermu da dođe do jajašca.

Kako se točno koristi?

Kontracepcijski flaster je veoma jednostavan za korištenje. Možete ga staviti na stražnjicu, trbuh, nadlakticu ili gornji dio trupa - ali nikada na grudi.

Ono na što je potrebno je paziti da je se skine stari i zalijepi novi jednom tjedno, i tako tri tjedna za redom, a zatim četvrti tjedan ostaviti bez flastera (slično tako funkcionira i uzimanje hormonalne kontracepcije).

Pozitivne strane

Pozitivne strane korištenja flastera su ono što i obećava - zaštita od trudnoće, uzevši u obzir da se koristi točno kako je propisano. Ako preferirate hormonalnu kontracepciju, a pilule su vam iz bilo kojeg razloga nezgodne, tada je flaster vrlo zgodna opcija.

Negativne strane

Budući da se radi o hormonalnoj kontracepciji, sam flaster ne štiti od spolno prenosivih bolesti, stoga je mudro uz isti kombinirati i barijernu zaštitu poput kondoma.

Stvari za upamtiti

Flaster je potrebno zalijepiti tamo gdje će biti najzaštićeniji, što znači da je potrebno izbjegavati mjesta gdje se koža pregiba kako se ne bi otpustio.

Isto tako, ako ga počnete nositi nakon petog dana menstruacije, morati ćete pričekati još tjedan dana i koristiti pričuvnu metodu kako bi počeo djelovati.

Nemojte koristiti losion za tijelo, ulje, puder, kremaste sapune ili šminku na mjestu gdje ste stavili flaster kako se ne bi odlijepio. Koža mora biti suha kako bi se adekvatno zalijepio.

Provjerite flaster svakog dana kako biste bili sigurni da je dobro zalijepljen.

Kad skinete flaster, preklopite ga na pola prije nego što ga bacite u smeće

U konačnici, flaster je samo jedna od metoda i baš zato što se radi o hormonalnoj vrsti kontracepcije, ne mora nužno značiti da će biti to metoda koja će vam najviše odgovarati. Ako unutar prva tri mjeseca osjećate nuspojave koje ne prolaze (poput spottinga, iritacije od flastera, promjene u seksualnom nagonu, mučnine i slično), možda je vrijeme za promjenu kontracepcijske metode!

 

Izvor