Amenoreja – izostanak menstruacije

 

Amenoreja je stručan naziv za izostanak menstruacije, koji se odnosi na izostanak procesa menstruacije u jednom ili više menstrualnih ciklusa.

Postoje dva tipa amenoreje: primarna i sekundarna.

Primarna amenoreja se odnosi na izostanak menstruacije kod osobe koja uopće nije doživjela menstruaciju prije 16. godine života. Najčešći uzroci primarne amenoreje su razine hormona unutar tijela, ali određene karakteristike anatomije našeg tijela mogu uzrokovati izostanak menstruacije: poput nepropusnog himena (koji bi trebao imati otvor na sebi!), neuobičajen oblik maternice ili vrata maternice ili izostanak same maternice ili drugih reproduktivnih organa. Ponekada se tijekom razvoja fetusa unutar maternice (prenatalni razvoj) reproduktivni organi ne razviju u potpunosti ili drugačije te menstrualni ciklusi nisu mogući kasnije u životu.

 Sekundarna amenoreja - o kojoj je važno razgovarati pogotovo s mladim osobama i onima koji su često tjelesno aktivni ili čak sportaši/ce – ona se odnosi na izostanak nekoliko uzastopnih menstruaciju.

Sekundarna amenoreja je pokazatelj ozbiljno narušenog zdravstvenog stanja koje zahtijeva pozornost liječnika.

Ovisno o uzroku, uz izostanak menstruacije možeš primijetiti gubitak kose, glavobolje, lošiji vid, pojačana dlakavost u licu, bol u zdjelici, akne ili iscjedak iz grudi (a da pritom ne dojiš).

Uz primarnu i sekundarnu amenoreju, koje zahtijevaju pozornost liječnika, postoji i prirodna amenoreja. Izostanak menstruacije tijekom trudnoće, dojenja odnosno tijekom oporavka tijela nakon poroda (iako i tada postoji rizik za trudnoću!) te naposljetku, naravno i menopauza.

Prirodna amenoreja nije pokazatelj nečeg nezdravog, ali je važno javiti se ginekologu i pratiti svoje zdravstveno stanje kada se pojavi, kako bi se utvrdilo da je sve u redu.

Drugi uzroci neprirodne amenoreje, pogotovo sekundarne mogu biti:

Određeni lijekovi. Antidepresivi, kemoterapija, antipsihotici, lijekovi za reguliranje krvnog tlaka ili alergije mogu poremetiti prirodni ritam menstrualnog ciklusa.

Hormonalna neuravnoteženost u tijelu. Mnogi zdravstveni problemi mogu uzrokovati poremećaj u hormonalnoj slici pa tako i u menstrualnom ciklusu, poput sindroma policističnih jajnika, problema sa štitnjačom, problemi s hipofizom (žlijezda u mozgu koja utječe na hormone i naše tijelo) ili preuranjena menopauza.

Oštećenost tkiva nakon zahvata poput carskog reza, kiretaže ili uklanjanja izraslina (mioma odnosno fibroida) na maternici.

Previše niska tjelesna težina ili nedostatna uhranjenost. Ako si veoma niske tjelesne težine, postoji vjerojatnost da tvoje tijelo nema dovoljno energije da bi pokrenulo proces ovulacije, bez koje do menstruacije ne može doći. Ako ne unosiš dovoljno hrane, odnosno dovoljno zdravih ugljikohidrata, masti i proteina, zdravlje tvojeg tijela se naruši i nema dovoljno energije za pokrenuti sve procese koje tvoje zdravlje štite.

Previše intenzivna tjelovježba. Nema veze ako te zainteresirao novi popularan cardio workout na YouTubeu, redovito radiš HIIT vježbe kod kuće, plešeš, u borilačkim si sportovima, dižeš u teretani ili se profesionalno baviš sportom: postoji rizik da trošiš više energije nego što tvoje tijelo može podnijeti. Tu se često dogodi da također, uz pojačanu tjelesnu aktivnost, ne unosimo dovoljno hrane. Važno je unijeti dovoljno kalorija (uključujući ugljikohidrate, masti i proteine) kroz cjelovitu, pravu hranu tijekom dana, kao i nakon tjelovježbe kako bi tijelo imalo energije za oporavak. Nutella na žlici nažalost nije ni približno dovoljna. Ponekad se može učiniti kao da jedemo dovoljno, ponekada jedemo dovoljno ali neuravnoteženo, a ponekad jednostavno moramo dozvoliti tijelu da se postupno razvija i ulazimo u tjelesnu aktivnost imajući na umu svoje zdravlje, a ne samo privremen uspjeh. Ako

Hormonalna kontracepcija. Neke osobe koje piju hormonalne kontracepcijske tablete ili imaju materični uložak nemaju menstruacije. Čak i kada se taj tip kontracepcije prestane koristiti, može biti potrebno neko vrijeme da se ponovno uspostavi normalan i prirodni ritam ovulacije i menstruacije.

Izrazito je važno imati menstruaciju. Tvoja menstruacija je pokazatelj tvojeg zdravlja.

Kada menstruacije nema, to je pokazatelj da nije došlo do ovulacije. A zašto nije došlo do ovulacije?

Zato što tvoje tijelo nema dovoljno energije odnosno ne dobiva dovoljno hrane da pokrene ovulaciju jer iskorištava svu energiju koju ima održavajući najvažnije organe na životu: pluća, srce i mozak. Drugim riječima, tvoje tijelo prestaje neke od važnih procesa za naše zdravlje da osigura preživljavanje na nedovoljnom unosu hrane.

Kada dođe do te mjere da tijelo mora uzimati energiju iz rezervi koje imamo u tijelu (inače je to masno tkivo), a nemamo dovoljno masti u tijelu ono počne trošiti naše mišiće. To znači da čak i ako se trudiš manje jesti i više vježbati kako bi tvoje tijelo bilo ispunjeno jakim i velikim mišićima, zapravo ti je razvoj mišića manji i ograničen zbog nedovoljnog unosa hrane. Osim toga, ako se baviš sportom, nedostatak tjelesne energije bi mogao značajno utjecati na tvoje sposobnosti i rezultate – naravno, nikako neće utjecati na pozitivan način.

Prilikom izostanka menstruacije na takvoj razini da se može postaviti dijagnoza amenoreje, razina estrogena u tvojem tijelu pada toliko nisko da značajno podiže rizik od osteoporoze. Osteoporoza je bolest koštanog tkiva zbog koje kosti postaju krhke i lomljive – nešto što nitko ne želi imati, a pogotovo osobe čiji je život ispunjen sportom.

Amenoreja može uzrokovati veoma nizak libido, a značajne posljedice dugotrajnog izostanka menstruacije su neplodnost, gubitak tkiva u prsima i viši rizik za srčane udare kasnije u životu.

Amenoreja zahtijeva pozornost liječnika i ginekologa, a ako se baviš sportom ili rekreacijskom tjelovježbom koja potencijalno troši mnogo tvoje energije, snažno preporučujemo da se savjetuješ s certificiranim i kvalitetnim nutricionistom te porazgovaraš sa svojim trenerima ili profesorima.

Amenoreja povezana sa sportom je češća kod sportova koji potiču određen „željeni“ oblik i izgled tijela, s vrlo malo masnog tkiva, poput baleta i gimnastike.

Pojava amenoreje nije nužno kraj tvoje sportske ili rekreacijske aktivnosti. To je samo znak da je važno obratiti pozornost na svoje životne navike i prehranu te dati svome tijelu energiju koja mu je potrebna da postiže rezultate koje želiš, kao i odmor potreban da se oporavi i izgradi potrebne mišiće – bez dugoročne štete po tvoje zdravlje ili čak život.

Odmaraj od intenzivnih tjelesnih aktivnosti barem jedan dan tjedno i osiguraj redovit, kvalitetan san.

Niska tjelesna masa nije vrijedna amenoreje i njezinih posljedica.

Mršavo tijelo ne znači zdravo tijelo.

Ako ti redovito izostaje menstruacija ili misliš da postoji rizik da će tvoja menstruacija nestati: javi se liječniku, savjetuj se s ginekologom i obrati pozornost na svoje životne navike te znakove koje ti tijelo daje o tvojem zdravlju.

Amenoreja se može izliječiti i možeš se oporaviti i voditi ugodan život. Čuvaj svoje zdravlje.