Aktivnosti tijekom mjesečnice

Što raditi tijekom mjesečnice? Što ne raditi?

Skupile smo 12 savjeta (i jednu bonus informaciju) koji će vam pomoći ublažiti bolove i nelagode tijekom jahanja pamučnog ponija.

 

  1. Ne jedi slanu hranu!

  

Boli me koliko i tebe, ali da bismo smanjili bolove i nadutost moramo smanjiti unos soli.

Zbogom divni pomfrit, vidimo se za nekoliko dana.

 

  1. Odgodi depilaciju

 

Depilacije voskom, šećernom pastom i epilatorima inače znaju biti bolne, a tijekom mjesečnice su prava nevolja. Tijekom mjesečnice naši receptori boli i koža su ekstra osjetljivi. Uz to, ako želiš bikini depilaciju, veće su šanse nereda.

Dakle, za nas koji nemamo ekstra visoku toleranciju na bol, nismo hrabri/e i nered kontroliran gaćama je već previše - bolje odgoditi termin.

 

  1. Zaštiti se tijekom seksa!!

 

Iako imaš mjesečnicu i dalje postoji rizik trudnoće. To je još veći rizik za one koji imaju neredovite menstruacije jer se ovulacija (plodni dani) i menstruacija (krvarenje) mogu dogoditi u isto vrijeme.

HIV, razni virusi i ostale bakterije se vrlo lako prenose preko menstrualne krvi. Uz to, tijekom mjesečnice vrat maternice je malo širi i bakterije se lakše prenose od vagine do vrata maternice i zdjelice, što može dovesti do zbilja opasnih problema.

Za one koji imaju penis: ako penetrirate nekoga tijekom njihove mjesečnice i mislite da će biti bolji osjećaj bez kondoma, sjetite se ove horor priče: jednom dečku je ušao ugrušak krvi u penis tijekom seksa. Ne želite saznati tu bol. Kondom, ne panadol.

 

  1. Orgazmi su ti veliki, veliki prijatelji

 

Doživljaj orgazma nam često donosi osjećaj euforije, ali tijekom mjesečnice mogu donijeti još mnogo lijepih stvari. Orgazam opušta mišiće, što znači manje bolova. Opuštanje dolazi nakon kontrakcija mišiča koje neki put pomažu skraćenju vremena krvarenja. Još lijepih stvari koje dolaze s njima: slabije glavobolje, slabije jutarnje mučnine, manje stresa, manje nervoze, više sreće.

Topla boca protiv bolova? Ma kakvi. Vadi vibrator.

 

 (Ne znaš kako izazvati orgazam? Osjećaš sram ili nelagodu oko same ideje da doživiš orgazam? Prati naš blog za uskori članak pun informacija, potpore i utjehe ❤️)

 

  1. Ne preskači tjelovježbu

 

Da krevet i serija su dio naših snova tijekom ovih dana, ali tjelovježba odlično utječe na smanjivanje bolova, glavobolja, čak i nervoze. Mnogo ljudi spominje da kada vježbaju tijekom mjesečnice primjećuju da je vrijeme krvarenja kraće!  Ipak, moramo biti svijesni svojih granica. Kada ti je zaista potrebno, odmori se. 

Upozorenje: jedine vježbe koje bi se trebale izbjegavati tijekom mjesečnice su one gdje visimo ili stojimo naopako. Noge dole, gravitacija i menstruacija su rekle svoje.

 

  1. Odgodi preglede grudi

 

Grudi su često osjetljivije tijekom mjesečnice, mogu biti i bolne zbog fluktuacija  hormona estrogena i progesterona zbog čega pregledi i mamogrami znaju biti izuzetno neugodni. Otečene žlijezde također mogu izazvati nepotrebne strahove.

Mjesečni pregledi grudi su odlična ideja, ali bi bilo dobro da nisu tijekom dana težeg krvarenja.

 

  1. Preskoči mliječne proizvode

 

Nisu ti prijatelji tijekom ovih dana. Zbog hormona smo malo više ispunjeni plinovima, a s dodatkom mliječnih proizvoda to se samo pogorša.

Zbogom sire, vidimo uskoro ja, ti i pomfrit.

 

  1. Spavaj što bolje možeš

 

San je uvijek važan, ali tijekom mjesečnice može pomoći u nošenju sa stresom, bolovima i obilnosti krvarenja.

Kada spavamo čak i nekoliko sati manje nego inače, pojačava se proizvodnja hormona stresa kortizola što može utjecati na probleme tijekom krvarenja.

 

  1. Preskoči kavu (barem onu s kofeinom)

 

Kofein, kako u kavi, tako i u nekim čajevima, može prouzročiti jače menstrualne bolove. Neki čajevi poput zelenog i crnog također sadrže kofein, provjeri pakiranje za svaki slučaj. Sljedeći put kada bude bezkofeinska kava na sniženju, stock up!

 

  1. Preskoči cigarete

Inače su loše za zdravlje, to svi znamo, ali istraživanja su pokazala da pušači imaju veće šanse za bolne menstruacije.

Dok sjediš u kafiću i ispijaš svoju bezkofeinsku kavu i prifali ti cigareta, nemaš što raditi s rukama, dohvati koju lizalicu! Nisu zdrave za zube, ali su zdravije od cigareta. I mnogo jeftninije! Uz bonus slabijih menstrualnih bolova.

 

  1. Ne koristi vaginalni sapun

 

Korištenje vaginalnih sapuna, još poznato kao “douching” je uvijek nepotrebno i nerijetko štetno. Tijekom menstruacije može nadodati nelagodi tako što izazove iritaciju. Voda je uvijek dovoljna za održavanje zdravlja i higijene.

(Ako te brine miris vagine, imamo puno jeftinije, ukusnije i zdravije načine kontrole toga i bez sapuna. Prati naš blog za uskori članak!)

 

  1. Plivaj! Roni! Ne propuštaj ljeto, odmor i zabavu zbog lošeg timinga

 

Morske pse ne privlači menstrualna krv više od bilo koje druge tjelesne tekućine poput urina ili znoja. Još ako plivate u morima Hrvatske, uz plaže, mnogo vam je veća šansa da ćete tijekom plivanja susreti konja nego morskog psa. Govorim iz iskustva.

Bakterije vas ne moraju brinuti, možete plivati i bez zaštite od krvarenja, ali postoji šansa da će se krv vidjeti, pogotovo u bazenima. (yay noćno plivanje bez obaveza!)

Ako želite zaštitu, tamponi su uvijek dobra ideja, samo ih ne nosite više od 4 sata, pogotovo nakon plivanja jer u njih uđe i voda u kojoj ste bili. Bilo bi najbolje promijeniti tampon nakon svakog plivanja. Ako želite imati tampon, ali ne nositi kupaći, špagicu malo smotajte (bez čvorova!) i sakrite između usana vagine (nikako ne gurati špagicu unutar vagine!).

Osim tampona, postoji rublje i kupaći dizajnirani za menstruaciju, menstrualne čašice i spužvice.

 

 

Bonus savjet: Ne druži se s polarnim medvjedima. Pogotovo ne ako koristiš uloške i tampone.

 

Ostale vrste medvjeda nisu zainteresirane za menstrualnu krv, stoga slobodno kampiraj bez straha.

Ali prema jednom istraživanju, izgleda da su polarni medvjedi vrlo zainteresirani za miris te krvi. Neki pokazatelji ukazuju na to da ih više privlači nešto u higijenskim proizvodima poput tampona i uložaka, nego sama krv. Zasad nije sigurno što točno.

 

Da budemo sigurni, izbjegavaj polarne medvjede tijekom mjesečnice i zahvali se što se netko sjetio to istražiti. Zašto se netko to sjetio istražiti - možeš se pitati skupa sa mnom.

 

Pusa, Petra