7 stvari o vezama za koje bismo voljeli da smo znali prije

Svojim iskustvima, različitim odnosima i od različitih osoba učimo i razvijamo se. 

 

Određene lekcije usvojimo rano, neke kasnije u životu, a neke ne shvatimo do kraja života ili ih odbijemo prihvatiti čak i kada su nam pred nosom. Teška iskustva nas prilike za učenje i razvoj, a neke od tih težih lekcija koje bi olakšale naše odnose i romantične veze jesu:

 

Ne možeš svojom ljubavi za drugu osobu potaknuti njih da vole tebe. Samo zato što volimo nekoga, ne znači da će oni zavoljeti nas u budućnosti, da će ih to inspirirati da se zainteresiraju za tebe, da te požele i zavole. 

 

Osoba s kojom je najvažniji raditi, surađivati i poticati razgovore, razmišljanja i razvoj si TI. Mi smo jedina osoba koja nam je garantirana da će biti s nama cijeli naš život. Mi smo svoja konstantna u životu, a ne druge osobe. Za zadovoljstvo, vlastito mentalno i emocionalno zdravlje, nužno je investirati u sebe i raditi na sebi, a ne neuravnoteženo biti usmjereni samo na druge osobe i svoje odnose s drugima.

 

Jasne granice i izražena očekivanja su oblici ljubavi. Izostanak razgovora o tome kako vidimo našu vezu, što želimo i očekujemo nisu uništivači romantike ili neželjeno prisustvo koje pokazuje da nismo dovoljno dobri za drugu osobu ili oni za nas. Filmovi i knjige često pokazuju da ljubav omogućuje razvoj najsretnije veze i ispunjenje svih želja i očekivanja obje osobe bez ijedne riječi, razgovora ili izraza potrebe. Većina nas zna da ljubav ne omogućuje čitanje misli drugih, savršenu usklađenost u svim željama i potrebama, ali dobro dođe podsjetnik da su učestali razgovori i spremnost izraziti svoje potrebe i perspektivu zapravo znakovi zdrave i sretne veze.

 

Isprike bez preuzimanja odgovornosti su manipulacija. Isprike u kojima osoba govori da im je žao što se tako osjećaš, što se nešto dogodilo, ali bez da preuzmu odgovornost za vlastito ponašanje i ulogu u tome je zapravo prazan pokušaj zaustavljanja neugodne situacije i svaljivanja odgovornosti na druge. Takve isprike ne pokazuju razumijevanje potrebe i perspektive druge osobe, niti ukazuju na to da se isti problem neće ponoviti, odnosno da će se oni potruditi to opet ne učiniti.

 

Nikome ne duguješ seks. Nitko, nikome, nikada, nevezano o tome tko ste jedno drugome, kako se osjećate, što i zašto to želite, koliko ste dugo zajedno, kakav je vaš odnos - seks. se. ne. duguje. Seks se ne očekuje. Seks je seks samo kada ga svi uključeni zaista žele, ugodno im je u njemu, u trenutku i dalje žele da seks traje, odabiru ga jer imaju izbor odbiti ali ga žele i jer se osjećaju da mogu i smiju reći ne koliko i mogu i smiju reći da. Sve drugo nije seks, sve drugo je napad.

 

Ljubav je jedina stvar koja je važna. Možemo voljeti jedan drugoga do neba i nazad, ali bez znanja i vještina kvalitetne komunikacije, shvaćanja i rada na sebi, osiguravanja vlastitih potreba, uvažavanja sebe i drugih, usklađenih temeljnih vrijednosti i želja i potreba - ljubav će biti samo izvor boli, povreda i frustracija u našem životu.

 

U redu je odustati i otići. Nekada sav trud i sve želje nisu dovoljne za omogućiti nastavak zdravog i zadovoljavajućeg odnosa s drugima. Nekada je potrebno i u redu reći sebi da ne želimo ili ne možemo nastaviti odnos i tada ga prekinuti. 




Hvala mentalhealth.q na Instagramu za inspiraciju za članak!