7 jednostavnih koraka do zdrave vagine

Kako bismo ti pomogle osigurati što manje neugodnih svrbeža i osjećaja među nogama, smanjile razne nepoznate mirise i svakakve panike, skupile smo 7 savjeta koji se jednostavno prakticiraju.

1. Briši se u pravom smjeru

Nakon korištenja wc-a, uvijek se briši u smjeru od naprijed prema nazad, to jest od početka vagine prema rektumu (guzi). Zato što su vagine smještene ispred rektuma, postoji rizik da će se bakterije rektuma proširiti do uretre i vaginalnog otvora te stvoriti infekcije. Kako bismo spriječili to prenošenje bakterija uvijek se treba brisati povlačenjem toaletnog papira ili vlažne maramice od vagine prema rektumu.

2. Voli svoju vaginu pa joj kupi lubrikant za još veću ljubav

Lubrikant nije samo za stare ljude. Lubrikant tijekom seksa može samo poboljšati uživanje, a mnogi ljudi proživljavaju vaginalnu suhoću i na dnevnoj bazi zbog hormonalnih promjena, nekih lijekova, dojenja ili jednostavno genetske predispozicije. Lubrikanti kupljeni u prodavaonicama ili ljekarnama mogu uvelike smanjiti tu neugodnost. Ako želiš isprobati neke alternative za komercijalni lubrikant, pogledaj naš članak Domaći lubrikant. Samo pripazi: bez izrazito čestog testiranja, kondomi su jedna stvar koja te štiti od prenosivih bolesti, virusa i infekcija. Prije korištenja alternativnih lubrikanata, čak i nekih komercijalnih, provjeri ako su sigurni za kondome.

3. Svjesno biraj donje rublje

Trebali bismo nositi svježe i čisto donje rublje svaki dan! Nadamo se da već pratite to pravilo, ali i da ćete biti spremni i za višednevno mijenjanje donjeg rublja. Na dane kada se više znojimo, nakon vježbanja ili tijekom ljeta, idealno je promijeniti donje roblje više puta na dan. Gljivice i bakterije obožavaju tamna i vlažna mjesta, stoga je održavanje suhog donjeg rublja najbolje za zdravlje vagine i vulve.
Također pripazite da sve donje rublje - uključujući i tange - ima pamučni materijal na međunožju kako biste osigurali zdravlje vulve. Pamuk i vagine se puno vole.
Za spavanje je najbolje nositi široko donje rublje ili spavati bez njega kako bi se smanjio rizik infekcije.

4. Nemoj koristiti genitalne sapune ili "douche"

Voda je uvijek dovoljna vagini da se u potpunosti očisti. Vagina sama već radi dobar dio čišćenja, a sapun joj nažalost odmaže u tom poslu. Mnogi sapuni zapravo narušavaju pH vagine i čak daju potporu bakterijama.

5. Koristi kondome, ali ne spermicidne

Naravno kondomi nas štite od raznih bolesti i infekcija, ali neki spermicidni kondomi bi se trebali izbjegavati. Kondomi koji sadržavaju spermicid Nonoxynol-9 mogu izazvati stvaranje infekcije.

6. Zavoli svoj miris

Iako postoji mnogo "parfema" i "dezodoransa" napravljenih za vagine, oni vam zaista ne trebaju. Mogu naštetiti vagini te prouzročiti jači i dugotrajniji miris, a tvoj prirodni miris je sasvim normalan. Svi koji su upoznati s vaginama i imaju malo pameti će biti u redu s tvojim mirisom i zaista im neće smetati. Ako imaš izrazito jak miris, trebalo bi posjetiti ginekologa kako bi se osiguralo da ne postoji nekakva infekcija.

7. Biraj zdravu prehranu

Zdrava i uravnotežena prehrana doprinosi zdravlju vagine. Čak utječe i na sam miris i okus vagine. S pojačanim unosom voća, povrća i vode uzrokuje se blaži miris i okus. Alkohol može privremeno pojačati intenzitet mirisa i okusa dok se tijelo ne očisti od njega, kao i hrana i pića s mnogo šećera.

 

Pazite se i volite svoje tijelo!