6 stvari o seksu o kojima se ne priča

Kada je u pitanju seks, mnoge stvari ostaju iza kulise, no posve su normalne. Evo nekih od njih:

#1 Ne pašu svima sve pozicije!

Svačije tijelo i fiziologija je drugačije, pa tako i vulve, penisi, testisi i vagine dolaze u svim oblicima i veličinama. Samim time, ono što paše jednoj osobi ne mora i neće nužno pasati drugoj (od poza, seksualnih igračaka, raznih stimulacija, penetracije...).

Neke poze će određenim parovima biti odlične, i oboje će u njima uživati, dok će neke biti nespretne, neugodne i/ili bolne. Ista je stvar i sa seksualnim igračkama, penetrativnim seksom (npr. analnim koji je kod ovakvih tema najčešći primjer) i slično: nekome će pasati, a nekome neće, i to je skroz normalno i okej!

#2 Komunikacija je nužna prije, tijekom i nakon seksa!

Nije nikakva tajna da je komunikacija ključ svakog dobrog i zdravog odnosa, pa tako i seksualnog. Ono što je jako bitno je da je ona kontinuirana u svim stadijima seksa - prije, tijekom i nakon odnosa. Jako je važno komunicirati s partnerom/icom o tome što ti paše, što želiš, što treba promijeniti ili što ti je van zone komfora. Jako je važno i slušati drugu osobu, uzeti u obzir njene želje i potrebe, i u konačnici pronaći kompromis tako da seks svima bude užitak i predivno iskustvo.

#3 Tijekom seksa dešava se brdo zvukova!

I to ne govorimo samo o stenjanju! Filmski seks najčešće prati neka pozadinska glazba,a pravih zvukova nema, što je jako daleko od realnosti. Queefanje, stenjanje, škripanje, pljeskanje, prdeži - u seksu zaista može biti svakakvih zvukova!

#4 Želje i potrebe se mijenjaju!

Na godišnjoj, mjesečnoj, pa i tjednoj i dnevnoj bazi - seks nije nešto statično, i svako toliko naše se želje i potrebe mijenjaju. Na primjer, osoba može obožavati analni seks, ali se može dogoditi da dođe period u kojem joj nikako ne paše. Tako je sa svim seksualnim aktivnostima, i to ovisi o mnogo faktora - kako o našem fizičkom stanju, menstruiramo li, psihičkom stanju, raspoloženju...

#5 Čišćenje nakon seksa nije tako seksi!

Ali je nužno i posve normalan dio odnosa! Također jedna od stvari koju filmovi vole baciti u neki nepostojeći plan je onaj ne tako seksualan trenutak kada nakon odnosa treba počistiti spermu, kondom(e), lubrikant i ostale tjelesne tekućine. Također, jako je važno nakon seksa urinirati i oprati genitalije vodom (ili blagim sapunom) kako bi se smanjio rizik od infekcija.

#6 Seks nije samo susret genitalija!

Seks je puno više od toga, i često ne uključuje nužno susret dvaju ili više genitalija. Tu je masturbacija (međusobna ili solo), razne forme predigre, igranje uloga, fetiši...

Ovo su samo neke od stvari koje se inače, kada se govori o seksu, zapostavljaju i padaju u zadnji plan razgovora. Sve te, a i mnoge druge o kojima se ne priča, posve su normalan i zdrav dio seksa i seksualnog odnosa! Na kraju krajeva, vez obzira na preference osobe, koje se razlikuju u puno točaka, najvažnija je komunikacija i dogovor, te poštivanje tuđeg pristanka (ili nepristanka)!

 

Izvor