5 mitova o seksu  

 

  1. Gubljenje djevičanstva i pucanje himena

Prvi seksualnim odnosom, i kojeg god oblika on bio, svakako nismo „izgubili“ ništa, a pogotovo ne dio sebe. Djevičanstvo je samo ideja, opis koji nejasno označava nekoga tko se nije seksao.

Prvim seksualnim odnosom umjesto gubitka, zapravo dobivamo novo iskustvo, nova znanja, nove vještine, učimo nove oblike komunikacije i interakcije, upoznajemo bolje sebe i osobu s kojom se seksamo i naša tijela. Ništa loše!

Pucanje himena, koje je snažno povezano s idejom djevičanstva, zapravo u realnosti nije nikako povezana. Himen ne puca uvijek, nekada pukne zbog drugih stvari a ne samo zbog seksa, a nikada nije pokazatelj ako se netko seksao ili nije.

Niti je penetracija ključna za seks, ni prvi niti sto i prvi! A ona svakako ne mora dovesti do boli i neugodnosti.

Pročitaj više o djevičanstvu i himenu ovdje, ovdje i ovdje.

 

  1. Seks tijekom menstruacije je prirodna kontracepcija

Nope! Nismo sigurni od neželjene trudnoće niti kada maternica izbacuje tkivo koje prije pripremilo za moguću trudnoću – dok imamo menstruaciju. Rizik je veoma nizak, ali mnoge osobe počnu ovulirati i tijekom (odnosno uglavnom pred kraj) menstruacije,  a sperma može poživjeti i nekoliko dana unutar tijela.

Uz to, menstrualna krv pomaže virusima i bakterijama prijeći s osobe na osobu, tako da osim zaštite od trudnoće, korištenje kondoma bi se trebalo koristiti za zaštitu od spolno prenosivih bolesti pogotovo tijekom menstruacije, ako se niste svi uključeni u odnose testirali!

 

  1. Nije orgazam ako nije vaginalni

Mnogi misle da je orgazam isključivo uzrokovan penetracijom vagine i da je takav orgazam najvažniji, ali najvećem broju osoba takav orgazam nije toliko poseban niti lako postići. Nekima je odličan i preferiraju ga, i to je svakako super, ali drugima je lakše doživjeti orgazam stimulirajući klitoris i bolje se osjećaju.

Ne postoji univerzalna receptura za orgazam, svako tijelo i želja su individualni! Do orgazma se najlakše može doći slušanje sebe odnosno partnera i naših tijela, razgovorom, dobronamjernim dodirom i pitanjem.

 

  1. Masturbacija je loša za zdravlje

Nećeš oslijepiti, odlakaviti niti izgubiti libido i plodnost! Masturbacija je potpuno zdrava i dobra za tvoj imunitet i raspoloženje, ali naravno važno je uživati u njoj. Baci oko na naše članke o masturbaciji ako te zanima više!

 

  1. Seks loše utječe na sportske rezultate

Ne mislimo na rezultate tekme, već na performans i uspjeh sportaša. Godinama se vrhunskim sportašima i sportašicama zabranjivao seks prije važnih događaja i izazova, ali znanost do sada nije pronašla poveznicu između seksa i lošijeg sportskog uspjeha. Ako si pod velikim stresom prije važnog događaja, seks može biti opuštajući i pomoći ti odmoriti se, ali nekima seks nije ni na umu dan prije važnog izazova. Ovisi o tvojem tijelu, tvojim potrebama, a najlakše je učiniti ono zbog čega se osjećaš najsigurnije i opuštenije.

 

Izvor