4 skroz netočne stvari o seksu

Osim podosta stvari iz filmova i serija, a i onih lovačkih priča, o seksu su se tijekom vremena formirale određene dezinformacije. Ove skroz netočne stvari razlog su zašto nam je seksualna edukacija potrebna više no ikad.

#1 Samo apstitnencija znači siguran seks.

Dok je teoretski gledano apstinencija najsigurniji put u pogledu zaštite od trudnoće i spolno prenosivih bolesti, netočno je da je to jedini siguran način kako se seksati. Dok se god koristi pravilno i stalno, metode kontracepcije veoma su učinkovita zaštita. Kondomi su najoptimalniji za zaštitu od spolno prenosivih bolesti, a uz kombinaciju s primjerice hormonalnom, zaštita je na zavidnoj razini. Ponavljamo, sve dok se koristi prema pravilima i svakog puta bez iznimke!

#2 Nije se potrebno testirati na spolno prenosive bolesti.

Uz to ide ona česta misao da će se simptomi spolno prenosivih bolesti uvijek jasno vidjeti. To je dakako pogrešno, te one grafičke slike spolovila koje smo često gledali i još se uvijek gledaju u udžbenicima predstavljaju samo neke slučajeve koji u praksi ne izgledaju uvijek tako. Većina spolno prenosivih infekcija često je asimptomatska, što znači da će genitalije izgledati vrlo vjerojatno posve uobičajeno, stoga je nemoguće samo na pogled genitalija ustvrditi ima li netko spolno prenosivu bolest ili ne.

#3 Queer seks ne postoji.

Kada se govori o seksu, često se podrazumijevajuće misli o njemu na heteronormativan način. Valja imati na umu da seks postoji u svim sferama seksualnosti i seksualnog opredjeljenja.

#4 Seks je prljava stvar.

Još uvijek se u mnogo slučajeva o seksu priča kao o nečem prljavom, nečistom i zabranjenom. Osim što je to posve prirodan dio života te u njemu nema ništa prljavog (osim što su nakon vruće sesije plahte potencijalno za pranje).

Vrijeme je da kao društvo prestanemo na seks gledati kao nešto posve strano, neobično, ružno, sramotno i zabranjeno, već ga trebamo normalizirati, počevši s razgovorom i dijeljenjem točnih informacija!