4 bitnih stvari kod preispitivanja vlastite seksualnosti

 

Dok je nekim osobama oduvijek jasna vlastita seksualnost, neki prolaze kroz čitav proces preispitivanja. U tome nema ništa loše - dapače, razumijevanje i istraživanje vlastite seksualnosti može biti put koji traje čitav život. Nećemo se lagati i zanemarivati činjenicu da to ponekad u heteronormativnom svijetu i nije najlakša stvar, no istaknuti ćemo kako smatramo da je to pravo svake osobe te je otkrivanje sebe naposlijetku nešto što nitko nikome nema pravo uskraćivati.
 
Odakle uopće započeti preispitivati vlastitu seksualnost?

1. Znatiželja je dobar početak

Ako ste ikada sami se be uhvatili/e u trenutku maštanja, zadržite se na tome, makar se činilo možda neobično, zastrašujuće ili strano. Mentalno se suočite s time jer možda baš tu leži odgovor na određena pitanja. Mašta je jako zanimljiva stvar, a znatiželja je često ključ samootkrivanja.

2. Nazivi su važni koliko im date važnost

Pritom ne mislimo da su oznake i nazivi raznih seksualnosti loše ili pogrešne, nego mislimo na to da se nemorate truditi silom upisati u neku ako se tako ne osjećate. Seksualnost sa dobrim razlogom opisujemo kao spektar, na kojem postoji jako puno mjesta u kojima možete biti - a ponekad i na više njih odjednom. Drugim riječima, ako vam nazivi i kategorije olakšavaju razumijevanje sebe, odlično, a ako vam se čine ograničavajuće i za vas nepotrebne, onda se s njima nemojte opterećivati!

3. Eksperimentirajte

Ako poželite znatiželju testirati u stvarnom životu, to i učinite, no ako su u proces vašeg otkrivanja uključene i druge osobe, uvijek budite iskreni s njima i otvoreno iskažite što tražite i želite bez da ostavljate dojam lažne zainteresiranosti. Iskrenost je uvijek najbolja opcija!

4. Uvijek koristite zaštitu

Bez obzira na to je li trudnoća uopće opcija ili mogućnost, zaštitu je potrebno koristiti zbog  spolno prenosivih bolesti! Dok je hormonalna kontracepcija sjajna opcija za zaštitu od neželjene trudnoće, kondomi i femidomi pružaju adekvatnu zaštitu od spolno prenosivih bolesti. Također, ne zaboravite na redovno testiranje!